pátek 28. března 2014

Kolem solárů plachta? Už zase ne!

Opravený a modernizovaný plot u solárek
Takže od poloviny posledního březnového týdne je to u solárek zase jinak. Četa dělníků vyměnila betonové sloupky za kovové a vše opravila. Zmizela plachta, varovné cedule a solárka opět házejí "prasátka" na Božice. Asi si to tak zasloužíme, když jsme nedokázali proti solární lobby dostatečně důrazně bojovat!
Původní materiál publikován 25.2.2014 v tomto znění: Jezdím kolem této neradostné plochy s tzv. obnovitelnými zdroji prakticky denně. Vloni jsem se zájmem sledoval, jak tam mezi příkopem a plotem kdosi vysadil zeleň. Pak jsem viděl, jak se údržbě silnic podařilo téměř vše vysazené pokosit při jednorázové akci. Kdeže jsou cestáři s kosami a pravidelnou údržbou svěřených úseků.
Posléze byl terén upraven a vypadalo to, že zde zelený pás rostlin bude vysazen na druhý pokus. Nikoliv. Již před časem byl plot směrem do silnice pokryt ochrannou zelenou fólií a opatřen varovnými cedulkami. Všechno to má určitě jistý bezpečnostní prvek, jenom nikdo neví jaký. Že by měly být panely skryty před zvědavýma lidskýma očima, to asi pravda nebude. Spíš věřím teorii, že zde byl často spuštěn varovný signál (alarm) a to i z důvodů silnějšího poryvu větru nebo pohybu ptáků. Jestli si někdo myslí něco jiného, ať sem napíše, rád se nechám poučit.

          Ladislav Nevrkla




4 komentáře:

  1. Proti fauně to rozhodně nebude.Ptáci to přeletí a zajíci se tam dostanou i kdyby se měli podhrabat,nehledě na to že píšete že je to jen ze strany od silnice.Proto mě napadají jen 2 možné skutečnosti. Za 1 je to proto že se do elektrárny naváží o hyzdění krajinového rázu tak se plot zaplachtoval a jak se říká co oči nevidí to srdce nebolí a za 2 což si myslím že je pravděpodobnější je že směrem od silnice je větší prašnost od projíždějících vozidel a spadané větší množství prachu na panely kolem silnice mají za důsledek menší výkon výroby energie.Tudíž panely nedosahují takového výkonu jako ty středové.SA

    OdpovědětVymazat
  2. Hmm, myslím, že to, co píšete za druhé bude ten nejvýraznější důvod. Proč ale houkává dost často alarm? Že by reagoval na tu prašnost? Možné to je ... (lan)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím jak je zabezpečení provedené ale zdřejmě je na pohybovích čidlech nastavena vysoká citlivost pohybu tudíž zaznamená sebemenší pohyb a zároveň taky to nemusí houkat jen při ohrožení objektu.Siréna může zaznít i při poruše některé větve pokud je instalována.SA

      Vymazat
  3. Kolem solárů už není od nedávných větrných poryvů plachta - tu právě silný vítr potrhal a ošklivě poškodil plot i sloupky. Včera odpoledne zde nastoupila firma a celý západní plot opravila. (lan)

    OdpovědětVymazat