sobota 15. března 2014

Naše průmyslová zóna žije

Poznáváte místo na leteckém snímku? Nepochybně jste při pozorném rozboru určili správně. Ocitli jsme se v průmyslové zóně Božic a z poslední doby i v zajímavé přírodní lokalitě.
Úspěchy českého automobilového průmyslu jednoznačně potvrzují, že právě spojení českého průmyslu se silným německým kapitálem byla a je ta správná cesta dalšího rozvoje české ekonomiky i celé společnosti. I v Božicích o tom máme důkaz.Ten důkaz najdeme v jižní části Božic v prostoru kudy kráčela dávná významná historie - procházela tudy známá Hoya Weg, která navazovala na starobylou "Lávskou cestu" zvanou též "Solná cesta", kudy nakonec od roku 1870 vede železniční trať spojující Znojmo s Brnem (a původně i Vídní), a kde od počátku 20. století vzniká božická průmyslová zóna. Její nedílnou součástí je od konce 50. let i naše současná pískovna.
Lze jenom spekulovat, jestli by naše pískovna přečkala bez úhony divoká devadesátá léta, spíš by měla problémy a možná by skončila nedobře jako Prefa nebo by zoufale bojovala o přežití jako současný BEST (původně Germo, poté Hipo, potom Beta, až po dnešní Best).
A tak nejlépe prosperujícími podniky v této oblasti jsou v současné době firmy Land-Product a Českomoravský štěrk, a.s. - pískovna Božice. Dnes několik údajů o božické pískovně:
Společnost Českomoravský štěrk, a.s., se sídlem Mokrá č. p. 359, jejímž jediným akcionářem je společnost Českomoravský cement, a.s., IČO 262 09 578, se sídlem Mokrá 359, 664 04 Mokrá – Horákov, je členem koncernu HeidelbergCement, ve kterém je řídící osobou (tedy i ve vztahu ke Společnosti) společnost HeidelbergCement AG, se sídlem Berliner Strasse 6, 69120 Heidelberg, Germany. Členy uvedeného koncernu jsou další společnosti, na území České republiky mimo jiné i společnost Českomoravský beton, a.s.

                                Ladislav Nevrkla

P.S. Díky aktivitám ekologických iniciativ je oblast božické pískovny známá i jako sídliště "božických vlaštovek" - břehulí říčních.

Žádné komentáře:

Okomentovat