neděle 16. března 2014

Divadlo: Jak se hraje o současnosti?

Více než dvě hodinky dobré zábavy a dobré nálady. To se podařilo navodit a naladit členům Divadelního spolku z Jevišovic v sobotu od 19 hodin v božickém kině Marta.
Zcela zaplněné hlediště, to už kino Marta ve své novodobé historii dlouho nepamatuje! Marně jsem v pátek v podvečer lákal své kamarády a známé na hluboký umělecký zážitek i na pěknou podívanou. Přišli jenom ti, kteří i v 21. století berou ochotnické divadlo jako životaschopnou součást našeho kulturního dědictví i naší žhavé současnosti. Zvlášť v Božicích má tato odezva svou pikantní příchuť, neboť i na těchto stránkách mapujeme slavnou minulost zdejšího ochotnického divadla z dob již důchodového věku.
V současnosti se naše pódium stalo díky agilnímu správci kina Ivanu Hudcovi ml. domovem pro milé hosty z Jevišovic a myslím si, že i oni se u nás cítí dobře. Kde jinde mají šanci proběhnout ze scény do šatny a zpět pod širou oblohou? To se snad naposledy dálo za času F. L. Věka nebo všeuměla Járy Cimrmana.
Úvodní forbína policejní dvojky přímo mezi diváky nás vtáhla do žhavé současnosti. "Co máte u sebe, kde máte drogy, k čemu máte tu zbraň?", tak oslovili vybrané přítomné, jak ze svých řad, tak i z řad návštěvníků. A pak už to jelo: scénka z Domova šťastného stáří, z něhož byl hodně živočišný důchodce Mikuláš Ptáček vyloučen na 20 let a vrácen zpět do rodiny, zahájila vodopád drobných gagů a úsměvných scének z nedávné současnosti. Podle vztahu k "eurotelu" si asi dost dobře vybavíme počátky "mobilizace" v Česku. Jen ty mobily tenkrát připomínaly malou těžkou černou cihličku a ne tenkou žiletku. Některé berličky a můstky bychom možná oželeli, ale tento polopatismus - aspoň mně - připomněl ty dávné lidové hry psané přímo pro ochotníky s pány adjunkty, hajnými, služkami a podobnými lidovými figurkami. Ta letošní jevišovická hra Dědeček, aneb musíme tam všichni plně korespondovala s dnešní formou nekonečných televizních seriálů. Takže Jevišovičtí, díky za pěkný sobotní večer a brzy do třetice nashledanou v božickém kině Marta.

                Ladislav Nevrkla






Žádné komentáře:

Okomentovat