sobota 28. června 2014

Pasování kominických tovaryšů

Brněnští kominíci obnovili dávnou cechovní tradici pasování tovaryšů. Padesátku absolventů ze školy v Brně-Bosonohách do stavu tovaryšského uvedli 24.6.2014 představení Moravského kominického společenstva. Sváteční událost se odehrála v Konventu milosrdných bratří.

Pasování tovaryšů mečem svatého Floriána, patrona kominíků, má podle organizátorů letos i v dalších letech připomínat význam řemesla. Cílem je také posílení prestiže kominíků. Inspirovat by se prý mohly i další obory. Tovaryši dnes spolu s výučním listem dostali také šerpu a první číslo oborového časopisu Kominík.
Předseda společenstva Zbyněk Dubač zdůraznil slavnou historii kominického řemesla. Dnešní kominíci podle něj mají dokonce širší působnost než v minulosti. Řeší montáže a kontroly spalinových cest, měří účinnost spalování a doporučují vhodné druhy paliva. Význam kominíků spočívá také v ochraně životního prostředí a prevenci požárů, uvedl Dubač.
Každoroční kontroly komínů stanovuje v Česku vládní nařízení. Kdo na doporučení nedá, riskuje, že v případě požáru ponese na svých bedrech veškerou vzniklou škodu, a ještě zaplatí pokutu.
Podle krajského radního pro školství Jiřího Jandy (ČSSD) se po vydání vládního nařízení o kontrolách spalinových cest očekával rostoucí zájem o kominické řemeslo, ale žádný boom v počtu uchazečů nenastal. Kominíků je pořád málo. Pokud čerství tovaryši budou mít zájem u řemesla zůstat, tak uplatnění najdou, domnívá se Janda.
Mezi pasovanými tovaryši byl i Lukáš Fiala z Božic - viz reprofoto.
Autor: 
www.ctk.cz 
Převzato ze serveru http://www.ceskenoviny.cz/.

Žádné komentáře:

Okomentovat