neděle 12. dubna 2015

Ještě k příběhu Čeňka Školaře: Byl nevlastním bratrem Klementa Gottwalda?

Urna a fotografie Čeňka Školaře na
božickém hřbitově
Publicistický příběh z regionálního týdeníku Znojemsko (7.4.2015) nazvaný Klement Gottwald měl v Božicích příbuzného: Čeňka Školaře má v Božicích docela pochopitelně velkou odezvu. A jelikož některé informace, které se mi během tohoto týdne dostaly jsou zajímavé a doplňují mozaiku příběhu o další dimenzi, přidávám je.
O příběhu pana Školaře jsem psal na tomto blogu již před léty. Redaktorka Znojemska Alžběta Janíčková se rozhodla zpracovat příběh návštěvy Klementa Gottwalda na Znojemsku a při zpracování požádala o spolupráci několik lidí. Byl jsem mezi nimi, což článek dokládá.

Informace doplňující a pro příběh velmi závažná je tato: Pan Čeněk Školař byl prý nevlastním bratrem Klementa Gottwalda! Oba dva měli mít stejného otce, jež byl sedlákem na Vyškovsku. Matka Klementa Gottwalda na tomto statku sloužila a ze vztahu se narodil chlapec. Nerovný (morganatický) sňatek nebyl možný, nastávající matce Klementa Gottwalda byl sehnán "náhradní" partner a malému Klémovi nevlastní otec. Klement Gottwald se narodil 23.11.1896. Příběh Klementa Gottwalda jsem popsal 17.7.2011.

Čeněk Školař se narodil 25.2.1899. V jaké rodině? Prý byl jeho otcem tentýž sedlák, který je označován jako vlastní otec Klementa Gottwalda. Víc nevím, jenom toto konstatování. A snad jenom zvláštně náhodný den narození: 25. únor!

Dozvěděl jsem se též příběh z léta roku 1947. Následky zničujícího dlouhodobého sucha byly pro všechny hospodáře v republice devastující. Ti Božičtí požádali Čeňka Školaře, jestli by s nimi nezajel za předsedou vlády Klementem Gottwaldem orodovat za odpuštění vysokých dodávek a daní, aby tuto nepříznivou dobu přečkali. Tak se taky trojice božických sedláků v čele s tehdejším starostou B. Paděrou a Čeňkem Školařerm vydala do Prahy na Hrad! Neohlášenou návštěvu však Klement Gottwald nepřijal. Traduje se, že pouze pan Školař se setkal s paní Martou, která údajně pravila: "Ty můžeš přijít kdykoliv, ale ty ožralce nech příště doma!" 

Pan Školař byl prostý, obyčejný člověk, který nikoho nezarmoutil. Byl svérázný, spíš uzavřený, takový venkovský dříč. Na Kolonii žijí jeho dva vnuci, třeba se někdy dozvíme o vztahu Čeňka Školaře a Klementa Gottwalda víc.
                   Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat