neděle 26. dubna 2015

Proč v Božicích "maska" spí?

Božice již v minulém volebním období projevily velký zájem o vytvoření neformálního otevřeného sdružení nazvaného Místní akční skupina Hrušovansko. Na kontaktní schůzce v Břežanech byly Božice zastoupeny suverénně nejpočetnější skupinou zastupitelů, podnikatelů, zástupců občanských sdružení i občanů.
Božice tam hýřily nápady, při nichž se musely přítomní zástupci regionální agentury tetelit blahem, jak to tady u nás bude vypadat zajímavě, jak rozmanité projekty se připravují (aspoň v hlavách účastníků) a jak se tady v  praxi bude realizovat myšlenka propojení aktivit obcí, podnikatelů, občanských sdružení a jiných neziskových organizací a taky samotných občanů.
Realita je však - bohužel - jiná! O nápadech a podnětech pro MAS Hrušovansko jsem v Božicích nějak moc neslyšel. Dělá se, aktivit je v Božicích mnoho a mnoho, ale nevšiml jsem si, že by se tak činilo pod hlavičkou MAS Hrušovansko - to abych nebyl špatně pochopen. Možná se něco objeví v připravovaném prvním letošním čísle Novin Niva. Ano, i ty budou nadále vycházet. Jestli je však občané Božic dostanou do svých schránek ZADARMO (zafinancovaných třeba právě z fondů MAS), tak jako od letošního roku dostávají Božický zpravodaj (v němž je mimochodem tak dobrá polovina příspěvků vhodných právě pro Noviny Niva), nevím.
Chtělo by to si neformálně sednout a normálně se spolu bavit. To nám v Božicích už desetiletí chybí. Místo toho si různé spolky, sdružení a komise hrají na svém písečku a čekají, že ZA NIMI NĚKDO PŘIJDE! A on ZA NÁMI (ano, jsem taky takový) NIKDO NECHODÍ! Měli bychom se ptát: PROČ?
Členka správní rady MAS Hrušovansko Marie Maderová k tomu aktuálně píše: "S každým z vás, občanů Hrušovanska, bychom si přáli mluvit osobně. Můžete nás kontaktovat v kanceláři MAS Hrušovansko, která je sběrným místem vašich nápadů, názorů, připomínek a podnětů. Stačí odhodit stud a najít si chvilku čas ...! A to je to, o čem píšu já: Vážená paní Maderová, obávám se, že za vámi do hrušovanské kanceláře nikdo nepřijde! Není totiž ve většině obcí nikdo, kdo by tuto myšlenku podpořil, podněcoval a táhl! Rád se budu mýlit a každý smysluplný nápad rád podpořím i publikováním na tomto blogu.

P.S. Z mého pohledu je velmi nešťastná skutečnost, že členy MAS Hrušovansko nejsou Borotice (a donedávna i Čejkovice), naši dlouholetí souputníci v mnoha oblastech. Už proto jsem skeptický k (aspoň částečnému) zafinancování Novin Niva z prostředků MAS. Už to bude důkaz, že se tady podobně jako všude jinde střetává velké množství různých zájmů a poloh a že tedy funkčnost MAS Hrušovansko bude muset projít nějakou zatěžkávací zkouškou, aby se ukázalo, jestli je to vůbec smysluplné sdružení.

                                                              Ladislav Nevrkla


Žádné komentáře:

Okomentovat