neděle 12. dubna 2015

Vařákovy paseky stále mementem!

V této nové knize je i příběh
Vařákových pasek
Víte, co je na příběhu Vařákových pasek dráždivé, znepokojující a stále varující? To, že se o nich dlouhá léta oficiálně příliš nemluvilo, že se nepřipomínala jejich tragédie. A tak zatímco do roku 1989 se jezdilo uctívat památku tragických obětí v Ploštině, kde se budoval i ohromný památník, tak v téže době se o tragédii Vařákových pasek nemluvilo.
Ani jako studenti jsme se při návštěvě Ploštiny nedozvěděli nic o tragédii nedalekého Prlova a blízkých Vařákových pasek. Ptáme se až dnes a zdá se, že se budeme ptát stále důrazněji.
Dnes bych připomněl slova Jiřího Padevěta, autora velice podnětných knih, nejnověji bestseleru Krvavé finále (Academia 2015). V této knize autor shromáždil fakta o zločinech spáchaných mezi březnem a květnem 1945 v českých zemích. Míst, kde se staly vraždy, je v knize 318. Jsou to místa, kde bylo spáchána víc než jedna vražda. Takovým místem jsou i Vařákovy paseky, o nichž v tomto miniseriálu píši.
Teď si dovolím malou odbočku, neboť se mě osobně dotýká. Jedním z příběhů je i tragédie v Grešlovém Mýtě 8.5.1945, při níž přišli o život tři muži. Autor zde "pod čarou" konkretizuje tento případ a zdrojem jeho informací je můj článek v regionálním týdeníku Znojemsko publikovaný před 10 lety. A tak jsem až nevěřícně zíral na údaj: ...podle Ladislava Nevrkly z Božic ..... Tak touto cestou panu Jiřímu Paděvetovi děkuji. Ne za sebe, ale za to, že se příběh tří zastřelených mužů z Grešlového Mýta dostává poprvé do odborné literatury, do knihy o válečných zvěrstvech. Po dlouhatánských 70 letech. Po letech, kdy se v době husákovské normalizace mělo na tyto oběti zapomenout! Tak nějak podobně jako na oběti z Vařákových pasek.
K problému partyzánského odboje Jiří Padevět říká v magazínu Pátek Lidových novin č.15 z 9.4.2015 mj. toto:
"Jeden z okruhů té knihy jsou tzv. protipartyzánské operace na Moravě, kde si německá branná moc čistila týl bezprostředně před přicházející frontou. Vypálili Ploštinu, Javoříčko, skoro celý Prlov, zabili obyvatele Vařákových pasek, těch lokalit je víc.
Ale v jedné vesnici vám řeknou, že s partyzány to bylo problematické, protože přišli a sebrali třeba prase. Jenže podle protektorátních zákonů muselo být každé prase evidováno, porážku bylo nutno nahlásit. Takže sedlákovi nezbývalo nic jiného než jít na českou četnickou stanici a nahlásit krádež prasete. Partyzáni mu zapálili barák, protože je udal. Ale on si chtěl jenom zachránit život!
Za kopcem je jiná vesnice, kde měli partyzány za velké hrdiny, nikdy s nimi neměli problém.
Historická paměť je zkrátka velice individuální."

Příště se opět ohlédneme za tragédií Vařákových pasek. A pokusíme se odpovědět, proč je mezi obětmi i partyzán a proč z deseti chalup zůstaly jenom dvě.

       Ladislav Nevrkla

http://www.ceskatelevize.cz/porady/ztracene-adresy/varakovy-paseky

Žádné komentáře:

Okomentovat