čtvrtek 25. června 2015

Božice a silnice? Už brzy se začne!

Již brzy bude znám vítěz výběrového řízení na opravu místní komunikace od bývalého Dubova hostince k bývalé masně kolem bývalé moruše. Místní vědí, kde to je, a cizí se tudy projedou - přes zpomalovací pruhy* - až bude komunikace hotová. Ze zámkové dlažby.
Další "cestovní stavbou", která rovněž začne v řádu dní jsou parkovišťátka ze zatravňovací dlažby u školy. Konečně výborný nápad a rychlá realizace. Určitě si pamatujete, jak jsme na tuto dávnou a desítky let trvající bolest právě na blogu Pro Božice nedávno opakovaně upozorňovali. Už se všichni, kteří u školy potřebují z jakéhokoliv důvodu zaparkovat, těší, až bude dílo hotové.
Oprava mostu u mlýna zatím nezačala, asi se termín trošku opozdí, mrknu na web SÚS. Zato živě diskutujeme, jestli oprava státní silnice II/397 skončí "zalepením" a penetrací krajnic - tak jak to vidíme nyní - nebo silnice dostane od Božic ke kruhovému objezdu na Mackovice ještě navrch "balenou", tak jako tomu bylo před několika lety ve směru z Borotic na Lechovice. Tenkrát jsme všelijak brblali, že to asi není to "pravé ořechové", ale dneska říkáme, zaplaťpámbů.
My, kteří jezdíme pracovně i jinak na Brno, sledujeme práce na odbočovacím pruhu před viaduktem u Suchohrdel u Miroslavi. Už se práce měly blížit k závěru, ale obávám se, že to ještě nějaký ten měsíc "sežere".** A pak se od srpna do září bude opravovat celý dlouhý úsek Branišovice - Pohořelice. Ta silnice je velmi nebezpečná a byla už od samého počátku v 70. letech špatně postavená. Ošizená a poddimenzovaná ve všech směrech. Takový typický socialistický šlendrián. To by se za Marie Terezie stát nemohlo! Tak se těšme, jak nám všechny ty cesty a cestičky silničáři opraví a taky se těšme, že v horizontu roku začnou práce na kruhovém objezdu u sýpky (u školy) v Božicích. To bude skutečná bomba! A silniční revoluce v Božicích. Na to se nabalí i budování chodníku k nádraží, aby se dalo chodit do výrobních závodů u nádraží, "na  štaci", pokud pojedeme ještě někdo někdy někam vlakem a taky do hostince U Šíbla! Nebo zanikne! Jestli už mezitím náhodou nezavřel. Už jsem se tam dlouho nebyl podívat.

Zpomalovací práh (též příčný práhretardér nebo ležící policajt) je uměle zvýšené místo na vozovce pozemní komunikace, jehož cílem je donutit řidiče silničních vozidel k pomalé jízdě. Obvykle se používá v kombinaci s dopravními značkami omezujícími rychlost.
** Přestupní uzel IDS Miroslav, stavba přestupního uzlu, náklady 19 800 000 Kč, termín dokončení 31.8.2015
                     (lan)






1 komentář:

  1. U te Mirosllavi jim to teda odsejpa,30.6.to meli otvírat ... RZT

    OdpovědětVymazat