pondělí 15. června 2015

Jeden starý agronom z Velkého Karlova povídá ...

„Jeden starý agronom z Velkého Karlova, když spálené pole viděl, povídá: Za socialismu by vás za tohle všechny zavřeli, včetně Babiše. Rozumíte mi, to byla potravinářská pšenice, z té by se pekl chleba…,“ shrnul pro Deník Referendum Bohumír Rada. „Důležité je vědět, že lidí, se kterými Babiš naložil jako se mnou, je moc, určitě desítky. Nebojují ale, protože mají strach.“
Tak,  o tom všem dneska mluví celé Česko. Ráno s tím přišel Deník Referendum, během dne týdeník ECHO 24 (http://echo24.cz/) a dnes večer po 21 hodině o tom bude reportáž v pořadu Reportéři na ČT 1. Tak se dívejme!!! Odehrává se všechno blízko nás - na polích v katastru Velkého Karlova.
texty převzaty z týdeníku ECHO 24 (http://echo24.cz/).




       (lan)

19 komentářů:

  1. Babiš a jeho firmy nemají skrupule, podojit stát to umí, ale takhle se chovat k půdě, to je prasečina.... i když Rada není o moc lepší... ale přeci jen, Rada je náš lump, ale Andrej je hornouherský lump. Si myslím, že když chceme posílat zpátky uprchlíky, tak bychom mohli vrátit do země původu i Andreje

    OdpovědětVymazat
  2. Nezastávám se Babiše, ale on by se tak nesnížil, ale nejlepší je všechno to házet na něj. Kde to máte černé na bílém, že to bylo na jeho "příkaz". Jeden druhému se mstí a svádějí to na toho, kdo se jim zrovna hodí. Co se k tomu dá dodat - je to zbabělost, kteří se za tato slova schovávají. Dokažte to ať je zcela jasno.

    OdpovědětVymazat
  3. Pan Babis se musí rozhodnout,jestli chce řídit firmu,nebo delat politiku!Oboji dohromady nejde,potravinářská pšenice u Velkého Karlova postřikana roundupem s péči řádného hospodáře pada na jeho hlavu.Pan Řada ukazoval v Reporterech jeho podpis na smlouvě.řtiu

    OdpovědětVymazat
  4. "řtiu" roundupů je několik druhů na vše možné, jaký druh to byl se asi neví. Ale není mi vůbec jasné proč by to někdo a hlavně kdy to kdo udělal, že si toho nikdo nevšiml. To je dost nepochopitelné. Tak to Babišovi přímo napište co si o něm myslíte a jak si představujete jeho práci - aby dělal to, či ono. Třeba vám odpoví. A že je na smlouvě jeho podpis, na takovéto uzavírání smluv má lidi a ten podpis v Reportérech sice byl, ale ne originál. V dnešní době se dá vytisknout cokoliv pane řtiu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechat postřikat tisíc hektarů nejkvalitnější pšenice randapem,to nemůže žádný rolnik udělat! To by to musel jít hodit!!!

      Vymazat
  5. a že se nepochlubí pan Rada kolika lidem dluží peníze za dodané zboží a kolikátou firmu už založil aby stávající nechal s dluhy padnout

    OdpovědětVymazat
  6. Radovi postříkali úrodu herbicidy. Viní Babišův Agrofert. Firma známého zemědělce ze Znojemska Bohumíra Rady přišla o lán obilí. Zničit jej měl herbicidem konkurenční podnik Agrofert Andreje Babiše. Takovými praktikami vyvrcholil dlouholetý konkurenční boj mezi oběma firmami.
    Zdroj: http://znojemsky.denik.cz/zlociny-a-soudy/radovi-postrikali-urodu-herbicidy-vini-babisuv-agrofert-20150616.html

    OdpovědětVymazat
  7. Herbicidem, Andreji, herbicidem. Zdroj: http://echo24.cz/a/i6jTB/herbicidem-andreji-herbicidem

    OdpovědětVymazat
  8. Nebyly to tisíce hektarů, bylo to 300 hektarů. A zrovna v tomto případě bych se nedivil, kdyby to nařídil přímo Velký šéf. S Radou je totiž těžké pořízení a platí na něho jen tvrdá síla. A zroudupovat 300 hektarů JE tvrdá síla. Jenže my obyčejní smrtelníci, a ne nadlidi, totiž zákon do svých ruk brát nemůžeme. Radovi toho zas tolik neprošlo, za každou křivárnu zaplatil. Jenže těm největším křivákům stačí koblihy a lid mlčí.

    OdpovědětVymazat
  9. Firma Agro Jevišovice, která patří holdingu Agrofert ministra financí Andreje Babiše, chemicky zlikvidovala úrodu zemědělskému podniku Agro Boskovštejn Bohumíra Rady. Mezi oběma společnostmi trvá dlouhodobý spor o půdu, kterou Rada osel, podle Agrofertu však protiprávně.
    „10. května dopoledne na naše pozemky přišli postřikovači společnosti Agro Jevišovice, totálním herbicidem nám zničili úrodu na 115 hektarech pšenice a 172 hektarech kukuřice. Tyto pozemky byly pod řádnou podnájemní smlouvou,“ řekl Novinkám Rada. Při postřiku firma podle něj použila agresivní herbicid Roundup. Škodu odhadl na více než čtyři milióny korun a na společnost chystá trestní oznámení.

    Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky však firma postupovala oprávněně. „Své pozemky s péčí řádného hospodáře ošetřila běžným schváleným neselektivním herbicidním přípravkem,“ uvedl Agrofert v tiskovém prohlášení.

    Rada to považuje vyloženě za truc proti jeho osobě. „Zničili pšenici, zasadili tam kukuřici, která ani jim ekonomicky nenese, jen aby mě zlikvidovali,” tvrdí.
    Ke sporu se vyjádřil i majitel holdingu a ministr financí Andrej Babiš (ANO): „Rada je manipulátor, podvodník a lhář. Agrofert má s ním několik soudů a vydal k tomu tiskové prohlášení, tak se na něj s důvěrou obraťte,“ napsal Právu v textové zprávě.
    Stará smlouva o pronájmu půdy mezi Radou a Agrem Jevišovice zanikla před 1. říjnem 2014 podle nového zákona. Podle Hanzelky však Rada musel vědět už předem, že smlouva zanikne, a proto tím, že pole osel, jednal protiprávně.

    „Společnost AGRO Jevišovice i přes toto neoprávněné jednání p. Rady opakovaně nabízela p. Radovi nadstandardní finanční náhradu za vrostlé rostliny a vyčerpala veškeré možnosti, které by mohly vést k dohodě o řešení vzniklé situace. P. Rada žádnou z nabídek nepřijal,“ stojí v prohlášení Agrofertu. Likvidaci úrody pak Hanzelka považuje za zákonný postup. Rada však uvedl, že nabídka byla hluboko pod cenou nákladů.

    Spory začaly v roce 2011, kdy Radova společnost Agro Jevišovice spadla do insolvence a on ji v tomtéž roce prodal Babišovu holdingu. Firma si ponechala svůj název a s nově založeným Radovým Agrem Boskovštejn uzavřela memorandum, které podepsal sám Babiš a podle něhož bude Radovi pronajímat 1500 hektarů půdy.

    K tomu však nedošlo. Agro Jevišovice smlouvu neregistrovalo na pozemkovém úřadě, protože dotyčné pozemky mu podle Reportérů ČT fakticky nepatřily, ale pronajímalo si je od koncových majitelů. Učinilo tak až u další smlouvy, která však vznikla v době, kdy se Rada dostal do osobních problémů a souhlasil s ústupkem na 1200 hektarů. Ani ty však zemědělec nedostává a hospodaří na necelých 800 hektarech.

    OdpovědětVymazat
  10. Rada před čtyřmi lety odprodával Babišovi svoje životní dílo, firmu Agro Jevišovice, součástí dohody byl závazek, že Babiš Radu nechá hospodařit na výměře, kterou mu Agrofert později zmenšoval a zmenšoval. Koncern pak využil, respektive zneužil zákona o pozemkových úpravách, smlouvu o podnájmu s Radou loni zrušil.

    Otázka, jestli tím přestal platit i Babišův původní závazek z memoranda, který měl původně platit do října 2017, nemá zatím z právnického hlediska jednoznačnou odpověď, takže předpoklad, že příslušný státní zástupce už ve spolupráci s nějakým elitním útvarem policie koná, neboť zpráva už se objevila na veřejnosti, zatím neuplatňujeme. Ale z etického hlediska to vypadá pro Babiše otřesně už při tomto stavu poznání. Zničit kukuřici a pšenici za čtyři miliony na téměř 300 hektarech jedem jsou metody v českém zemědělství dosud neznámé.
    Je to spor, v němž silnější nepočká na názor soudu a předjímá ho jedovatým postřikem, jist si svou faktickou beztrestností.
    Celý článek na http://echo24.cz/a/i6jTB/herbicidem-andreji-herbicidem

    OdpovědětVymazat
  11. Pokud si vicepremiér nedokáže udržovat přehled o tom, co se v jeho 300 firmách děje, má se zbavit toho břemene, tedy prodat Agrofert, anebo má odejít z politiky a podrobit Agrofert svému pověstnému mikromanagementu. Jedním z velkých zklamání posledního roku a půl je to, že většině české společnosti tato nemravná dvojrole nejpopulárnějšího člena vlády nevadí. Nebo je to snad jinak?

    OdpovědětVymazat
  12. "To je akce, která nemá na českých polích pamětníka. Jistě to něco říká o stylu jednání firmy, která to udělala. Tohle byla akce klasického gangsterského typu a mně to hlava nebere." Jan Veleba, senátor, předseda Strany práv občanů (Zemanovci), Deník 18.6.2015

    OdpovědětVymazat
  13. Podle ředitele Regionální agrární komory Jihomoravského kraje Jaromíra Musila je zájem o půdu různý místo od místa. „Jde o dvě důležité věci: cena požadovaná a cena nabízená," připomněl hlavní vyjednávací faktory Musil. Boj s ničivým použitím pesticidů ve Velkém Karlově je však i podle něj zcela ojedinělý. „O ničem podobném rozhodně nevím."
    Zdroj: http://znojemsky.denik.cz/podnikani/o-zemedelskou-pudu-se-tu-bojuje-hlavne-ale-cenou-20150618.html

    OdpovědětVymazat
  14. Jakási zemědělská firma je ve sporu se svým konkurentem, kterému zničila úrodu. Kdyby majitelem firmy s herbicidem v ruce nebyl poslanec Babiš, o sporu by pravděpodobně nepsal ani Znojemský deník, natož jakékoli celostátní médium.

    OdpovědětVymazat
  15. Znojemští kriminalisté šetří okolnosti a důvody vedoucí ke zničení úrody na 270 hektarech polí, na kterých hospodařil Bohumír Rada. Před časem je podle Rady postříkali herbicidem lidé z Agro Jevišovice. Firmu vybudoval právě Rada a před čtyřmi lety ji převzal Agrofert Andreje Babiše. Konkurenční boj a spory pak zřejmě vyústily ke spálení vzrostlé pšenice a kukuřice. Podnikatel odhadl škodu na čtyři miliony korun a rozhodl se bránit. „Nyní jsme učinili několik právních kroků. Panu Babišovi, Agrofertu i jeho dceřiným firmám jsem poslal řadu dopisů. Nereagují a zjevně se nechtějí dohodnout. Proto jsem se rozhodl podat trestní oznámení," naznačil Bohumír Rada.
    Zdroj: http://znojemsky.denik.cz/zlociny-a-soudy/podnikatel-bohumir-rada-podal-trestni-oznameni-20150721.html

    OdpovědětVymazat
  16. Ministr financí Andrej Babiš mluví v ukázce z dokumentu Matrix AB Víta Klusáka o tomto filmu jako o podrazu. V dokumentu z cyklu ČT Český žurnál se Babiš rozčiluje, že mu autor nedal dostatečný prostor pro vyjádření... „Ten Rada? To je podraz neuvěřitelnej. Prostě nám nedal prostor se k tomu vyjádřit. Ten nás podved o 300 milionů,“ uvedl Babiš na adresu zemědělce a zakladatele AGRO Jevišovice Bohumíra Rady.
    Radovo pole, které mohl dle dohody s Babišem obhospodařovat i po prodeji AGRO Jevišovice Agrofertu, zkropily bez varování stroje Agrofertu herbicidem Roundup. Rada proti Agrofertu od té doby ostře vystupuje, podle zemědělce nepřišel Andrej Babiš ke většině svého majetku legálně.

    OdpovědětVymazat
  17. Policii tedy stále zaměstnává i případ na polích u Velkého Karlova. Šetří okolnosti a důvody vedoucí ke zničení úrody na 270 hektarech polí, na kterých hospodařil Bohumír Rada. Podle Rady postříkali pole herbicidem lidé z Agro Jevišovice. Podnikatel odhadl škodu na čtyři miliony korun a rozhodl se bránit.

    OdpovědětVymazat