pondělí 20. července 2015

Barokní rozjímání nejen s Jiřím Antonínem v Božicích (a hasiči v akci) - akt.22.7.

Koncert zahajuje Jiří Ludvík
Zajímavý nápad s putovními koncerty pěveckého souboru po kostelích znojemského regionu přivedl v pondělí večer skutečnou barokní hudbu i do Božic. Ponořeni do jímavých tónů polyfonní hudby a vícehlasých vokálů téměř jsme ztráceli pojem o čase, který jak na úvod připomněl prezident festivalu Jiří Ludvík, odbíjí na kostelních hodinách v Božicích již 790 let.
Osobně jsem se ztrácel až v dlouhých pasážích závěrečných devíti skladeb Johanna Sebastiana a libozvučná němčina už mi trošku víc zvonila v uších než bylo zdrávo. Možná, že trošku jiná dramaturgie programu by nás posluchače oslovila ještě více. Rozcházeli jsme se však velmi spokojeni a nadšeni díky přídavku a zároveň pozvánce na koncert 25. a 26.7. v chrámu sv. Michala ve Znojmě. Osobně jsem stejně po celý koncert poslouchal hlavně výborného klávesáka Marka Čermáka (cembalo, varhany, pozitiv- i když nevím, co to je). Zaplněný božický kostel sv. Petra a Pavla vyprovodil účinkující dlouhotrvajícím potleskem.
Četl jsem taky zamyšlení nad vnímáním  této hudby a oceněním umělců. V jednom z úvodních koncertů tohoto hudebního léta tleskali prý posluchači po provedení každé hudební (pěvecké) věty. Tak byli citlivě upozorněni, že vhodnější to bude až po skončení celého výstupu. Musím říci, že v Božicích jsme prokázali hudební vyspělost a zatleskali (a dlouhotrvajícím potleskem) až po skončení Bachova opusu. Prostě víme, co se sluší a patří.

                                  (lan)

P.S. Při odchodu nás bohužel zase burcovala siréna: Zase někde hoří!!! Ach, to letošní tropické léto si každý den začíná vybírat svou daň ... Teď už vím co!

















Žádné komentáře:

Okomentovat