středa 22. července 2015

Vznik sboru dobrovolných hasičů v Božicích. U počátků stála božická elita.

Víte, kdy v Božicích a Českých Křídlovicích vznikl první sbor dobrovolných hasičů? A víte, že za jeho vznikem stály tehdejší božické a křídlovické elity? Pokud nevíte, pak vás třeba bude zajímat pár následujících řádek. Snad jen úvodem můžu prozradit, že v roce 2016 to bude již 125 let.
Sám pocházím z jiné části Znojemska a tam se letos slavilo již 130 let. Společně s SDH Jevišovice patří prokopovský SDH k nejstarším sborům dobrovolných hasičů bývalé Jihlavské župy, kam patřilo nejen Znojemsko, ale i Moravskokrumlovsko, Moravskobudějovicko, Jemnicko, Dačicko, Třebíčsko a Jihlavsko. Krásné časy, které se již nikdy nevrátí. Snad jenom prostřednictvím záslužné novodobé akce Vyvěsíme moravskou vlajku. O prokopovských hasičích jsem psal nedávno v regionálním týdeníku Znojemsko a k vidění tam byl i původní hasičský prapor, který sboru věnoval v roce 1885 můj příbuzný, prastrýc Antonín, hajný v Karlsdorfu, prokopovský rodák, neboť jeho sestra Marie byla manželkou zakladatele prokopovského SDH. V nové hasičské zbrojnici (v suterénu kulturního domu) v Prokopově je kromě restaurovaného praporu (z dílny známého malíře a grafika Karla Holíka ze Ctidružic) k vidění i původní ruční hasičská stříkačka z roku 1887! Též zachycená na fotce ve Znojemsku.

Co máme z počátků dobrovolných hasičů v Božicích, nevím. Moc toho asi nebude. Pokud se o počátcích hasičů v Božicích mluvilo dříve, mluvilo se pouze o poválečných začátcích. Sbor dobrovolných hasičů se stal první nově založeným spolkem po roce 1945 v Božicích. K jeho zakladatelům patřili zkušení hasiči, kteří byli aktivními hasiči již ve svých domovských obcích. Patřili mezi ně bratři (tak se hasiči oslovují dodnes) Župka, Ščuka, V. Sedlák, Taraba, Randa, Polák, Klapil, Kyjovský, Široký nebo Hanuš. Božice se od 1.1.1946 opět rozdělily na dvě samostatné obce Božice a České Křídlovice a hasičské sbory existovaly v obou obcích odděleně. Zatímco křídlovičtí hasiči využívali zbrojnici z roku 1894 (postavenou společně pro Božice i Křídlovice v sousedství kláštera Maria Hilf), božičtí měli svoje sídlo v bývalém panském domě, dnešním zdravotním středisku. Byla zde instalována i siréna. Bylo to funkční, neboť i MNV Božice sídlil v tomto panském domě. Podle záznamů byl aktivnější SDH Božice, který měl  zásahovou jednotku mužů i žen. V roce 1951 byly oba hasičské sbory znovu spojeny a vytvořena byla Místní hasičská jednota Božice. Své sídlo přenesla do křídlovické zbrojnice, na níž byla přenesena i siréna z panského domu. Tam začíná novodobá historie božických hasičů a o té bude řeč zase někdy příště.

V nedávno vydaném čísle Novin Niva připomněl starosta obce Karel Hala fakt, že božičtí hasiči budou slavit 130 let svého trvání. Úplně 130 let to sice nebude, ale v roce 2016 to bude krásné číslo - 125 let vzniku prvního Sboru dobrovolných hasičů Božice - Velké Křídlovice (tak se tenkrát Křídlovice jmenovaly) a 70 let uplynulo v polovině letošního roku od založení Sboru dobrovolných hasičů v Božicích novými osídlenci. 
Myslím, že by bylo dobře odložit oslavy těchto výročí na rok 2016 a věnovat jim patřičnou přípravu, aby tyto oslavy byly důstojné a kvalitní. Jsem toho názoru, že obec velikosti a významu Božic si zaslouží, aby taková větší akce byla v daném roce pouze jedna. A letos už jsme měli velice kvalitně připravené oslavy 60 let trvání fotbalu v Božicích. To určitě stačí.

Zbytek aktivit tohoto roku bych nechal VINAŘŮM, kteří momentálně zajišťují velmi zajímavé a dobře připravené akce po celý rok!

O počátcích dobrovolného hasičstva v Božicích se píše mj. toto:

Společný Sbor dobrovolných hasičů byl ve Velkých Křídlovicích - Božicích založen v roce 1891. Záštitu nad ním převzal prelát Max Mayer. Prvním velitelem SDH byl jmenován mlynář Josef Schneider, později tuto funkci zastával jeho syn Ing. František Schneider.
Po velkém požáru v roce 1860 (shořela při něm i dřevěná kaplička na staré božické návsi) byl zřízen obecní požární fond. Základní hasební prostředky byly uloženy v přístřešku na statku Božice č. 83 (dnes č. 140) - bývalý panský dům (dnes zdravotní středisko a všechny rodinné domy zepředu i zezadu kromě Pajerového, ten je už ze staré zástavby Božic).
Po založení sboru dobrovolných hasičů byla existující požární technika uložena ve stodole křídlovické fary a od roku 1894 našla své místo v nově vybudované požární zbrojnici vedle azylového domu, což je první, nižší budova dnešního domova důchodců. 
První malá hasičská stříkačka pocházela z Jaroslavic a hasiči ji získali v roce 1891. Modernější stříkačku měli od roku 1908. Hasičskou zbrojnici upravili a rozšířili v letech 1931 - 1932, což dokládá i ozdobný kovový "vlající" štítek na střeše zbrojnice s letopočtem 1932. Do schránky mezi vraty byla umístěna soška patrona hasičů sv. Floriana.

Vůbec nás proto nepřekvapí, že hlavním hybatelem a iniciátorem této aktivity byl prelát Max Mayer. Ten měl totiž jasnou vizi - nejen duchovně, ale i prakticky a opticky spojit dvě samostatné obce Božice a Křídlovice do jedné. Při společných aktivitách už tehdejší občané poznávali, že v jednotě je síla a že obě obce k sobě mají velmi blízko. Jenom díky osvícené osobnosti preláta Maxe Mayera máme dneska obě obce propojeny, byť to stavební propojení v širším pásu na Kostelním poli za klášterem až k panelce, čeká na léta budoucí. Jednou to ale bude, i když my tu už možná nebudeme :-)!!!

U počátků všeho, čím se dodnes můžou Božice (a potažmo i Křídlovice) pyšnit a chlubit, stála vždy  božická elita - vážené osobnosti, podnikatelé, živnostníci, učitelé, úředníci a místní patrioti. Určitě mezi námi žijí osobnosti typu preláta Maxe Mayera, poslance Moravského zemského sněmu mlynáře Schneidera a jeho rodinných pokračovatelů, z novodobé historie pak zcela nepochybně lidé typu osvětového pracovníka a komunálního politika Karla Papouška nebo bývalého starosty Ing. Zdeňka Čurdy.

                                                                                                 (lan)





SDH Božice v roce 1925

























2 komentáře:

  1. Historie Božického a Křídlovického hasičského sboru je opravdu zajímavá. Nebudu se moc rozepisovat, jenom mne zaujala slova, že letos už nic, slavilo se 60 výročí fotbalu, což bylo super a že se raději řádně připravit a oslavit v příštím roce 125 výročí hasičů. Což je rozumné a hlavně si to vše zařídí hasiči sami, jako vždycky všechno. Ale jakmile se jedná o něco, co by měli zařídit představitelé obce, např. letošní opravdu historické výročí - 790 let Božic, tak se to odbylo nějakou výstavkou, neustálou prezentací vláčku a tím, že je to spojené s hody. To je opravdu "řešení" moudrých představitelů obce. Nepodstatné věci vyzdvihovat a vážné zahrát do autu. Jak je výše vzpomenut K.Papoušek, tak za něho by se to určitě takto neodbylo, ten by se o oslavu řádně postaral, jako představitel v komunální politice obce, protože ten historií žil (také ji celý svůj život učil).

    OdpovědětVymazat
  2. Našla jsem na jedné z fotek svého dědečka, už bohužel několik let nežije.. Děkuji za fotku, kéž bych jich mela víc, moc mi Chybí

    OdpovědětVymazat