sobota 11. července 2015

Z historie: Pranýř veřejnosti na Znojemsku

V poválečném období bylo zcela normální, že se o čemkoli psalo s uvedením celých jmen. Velice rozšířené byly rubriky o trestání osob obviněných z kolaborace a zrady i o osobách budících veřejné pohoršení. V dobovém tisku najdeme dostatek příkladů obojího.
V rubrice Pranýř veřejnosti na Znojemsku se dočteme např. toto: Trestní oddělení ONV - referát národní bezpečnosti ve Znojmě zavedlo trestní řízení pro nepřístojné chování na veřejných místech, rušení nočního klidu v podnapilém stavu a pro veřejné pohoršení proti těmto osobám. ... Jan D. (*1921) bytem Fryšava (dnes Břežany) dne 2.9.1946 asi o 19 hodině v obci Fryšavě v silně podnapilém stavu povaloval se v příkopu u silnice v blátě, kde zůstal ležeti asi půl hodiny. Po zvednutí se z příkopu koupil si jeden bochník chleba, který pohazoval po silnici v blátě, čímž způsobil veřejné pohoršení na místě veřejnosti přístupném.
A ještě jeden příklad z Břežan: Karel G. (*1928) bytem Fryšava způsobil veřejné pohoršení tím, že 2.9.1946 v 19 hodin v silně podnapilém stavu vyhrožoval občanům ve Fryšavě, že je zastřelí a v opilosti chodil pouze v košili s obnaženou spodní částí těla.
Z jiných obcí Znojemska máme příklady neuposlechnutí příkazu úřední osoby, rušení nočního klidu a rvačky. Tak třeba Emil K. se v podnapilém stavu serval 12.8.1946 v hostinci Ludvíka Habra v Bezkově s Janem H.,  podobně jako Jan Ž. z Načeratic vyvolal 25.8.1946 na taneční zábavě v hostinci Hynka Dubce rvačku. Antonín H. z Hnanic byl zastaven 8.9.1946 ve 24 hodin hlídkou SNB na silnici v Šatově pro neosvětlení povozu. V podnapilém stavu choval se vůči hlídce nepřístojně a sprostě přes několikeré napomenutí ke slušnému chování. Ludvík V. z Hrabětic dne 8.9.1946 kolem 3 hodiny společně s Františkem S. a Štěpánem Š. taktéž z Hrabětic rušil noční klid tím, že hulákal a zpíval, čímž způsobil veřejné pohoršení obyvatel, kteří byli křikem ze spánku probuzeni. Hulákala a zpívala též sedmička mužů v Micmanicích v nočních hodinách 8.9.1946. V Křídlůvkách dne 12.9.1946 ve 3 hodiny v noci František P. přišel pod okna Jaroslava Beni, kde křičel a nadával Beňovi, přičemž rozbil okno. Rušení nočního klidu se odehrálo i ve Znojmě na Stalinově náměstí a v Přeskačích.
Proti tomu všemu je dnešní doba vlastně úplnou idylou. Všem je všechno jedno ....

         (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat