středa 1. července 2015

Cyklostezka: Už jste se projeli z Božic na Emín? Galuska to asi nepřežije!

Tak jsem si to dneska dal po cyklostezce z Hrušovan n. Jev. do Božic. Samozřejmě že autem. Jenže: Hrozí, že tudy za rok již autem neprojedu!!! Jak je to možné?
To nebezpečí je ukryté v přijetí možné dotace na dobudování skutečně kvalitní cyklostezky kolem Starého Karlova. Byla by to asfaltečka, jaké známe již desetiletí od našich bohatších sousedů z Rakouska a Bavorska. My zatím kulháme na všechny čtyři, ale snažíme se to zlepšit. Šanovský starosta Petr Škarek ve spojení s naším aktivistou Marianem Kvardou vybudovali již docela slušné základy budoucích cyklostezek v oblasti Hoja, nověji zvané Karlov. V minulých letech se po nástupu Karla Haly do křesla božického starosty přidaly i Božice. Dnes patří Božice ve spojení s ekologickými aktivitami (Alej života, alej jabloní ke Kolonii, alej u Pfisterova kříže v Českých Křídlovicích aj.) k předním zástupcům ekologických aktivit a budování turisticky zajímavých míst je jasnou prioritou současné božické radnice. Bude tedy na zastupitelích naší obce, jestli uvedenou dotaci přijmou a rozhodnou se dobudovat systém cyklostezek v oblasti Hoja a Rundo pod Starým Karlovem do odpovídající podoby. Třeba pohled na plochu kdysi zvanou "Rundo" je moc a moc zajímavý, vůbec se nedivím, že sem bývalí obyvatelé Božic rádi chodili. Ona krajina zde bývala daleko členitější a zajímavější než ji známé my. Byly zde sádky ovocných stromů, vinohrádky, keře drobného ovoce a vše v tak zvaných řemenovitých parcelách uspořádané.
Pro podnikatele a zemědělce je důležitá informace k dotaci tato: Ke svým pozemkům budou moci jezdit i po těch nových cyklostezkách! Já s osobním autem nikoliv. Já na bicyklu ano. Asi si pořídím kvalitní kolo u naší firmy Robert Šotkovský Velo-servis. Stejně jako vy ostatní, kteří budete chtít příští rok projet z Božic přes božickou Kolonii do Šanova nebo do Hrušovan kolem Emína. Dneska byste si tam s kolem nejspíš prorazili galusku!
      (lan)



1 komentář:

  1. Vždycky se na Emin zámek jezdilo na kole, jinak to nešlo a když tak jenom povoz s koňmi a samozřejmě pěšky. A vůbec to nikomu nevadilo. Autem tam nejezdil nikdo a když to chtěl někdo zkusit, tak jenom nějaký nerozumný člověk. Cesta byla vždy hlavně určena pro jízdu na kole a jak je výše napsáno, maximálně povozem. Prostě jsou v dnešní době lidé, že nemohou bez auta udělat ani krok.

    OdpovědětVymazat