čtvrtek 23. července 2015

Motýlí keř neboli komule Davidova v Českých Křídlovicích

Již více než deset let nám každé léto kvete na křídlovické zahradě i v tomto tropickém čase letní šeřík. Teda ne tak docela šeřík pravý, ale říká se mu tak. Každého dostane nejen svým květem, ale hlavně tím, že je lákavou pastvou pro motýly, kteří jinak nemají moc kvetoucího na výběr.
Odborníci k tomuto letnímu kvetoucímu zázraku říkají např. toto:

Plno motýlů kolem domu budete mít, když na slunné místo zahrady vysadíte komuli Davidovu neboli motýlí keř. Pro motýly je neodolatelná jeho vůně, navíc je nápadně kvetoucí keř velmi krásný. V létě se tak stává v zahradě nejen magnetem pro motýly, ale také atraktivním solitérem. A není těžké ho pěstovat!
V současné době ho lze vidět poměrně často v městských i venkovských zahradách, přičemž většina pěstitelů ho zná pod lidovými názvy letní či tibetský šeřík.
Tato okrasná rostlina ale nemá s šeříkem nic společného (je z jiné čeledi), pouze ho připomíná zabarvením a tvarem květů – kuželovitých lat složených z trubkovitých kvítků. Pochází ze severozápadní Číny a Japonska a jedná se o invazivní druh. Komule je teplomilný, opadavý keř s bujnými výhony, který v našich podmínkách dorůstá do výšky kolem tří metrů. Kvete po celé léto, tedy i v době, kdy šeříky už odkvetly, a na své omamně vonné květy plné nektaru láká množství hmyzu, z nichž k nejkrásnějším patří pestrobarevní motýli a zlatohlávci. Právě proto se komuli také říká motýlí keř.

                     (lan)




Žádné komentáře:

Okomentovat