úterý 31. května 2016

Jakpak je dnes u nás doma a jak se rojí včely (akt.1.6.)

Nemyslím jen u nás doma, ale mám na mysli celé Božice. Sluníčko svítí, větřík vane, stěrače stírají .... chtělo by se parafrázovat známou českou komedii.


Takže je takový obyčejný všední pracovní den, kdy se asi nic mimořádného nestalo, ani nestane. Aspoň doufám. Kdo byl v práci, má podstatnou část dne za sebou, kdo šel na směnu, tak v práci je a kdo není v práci z jiného důvodu, taky se určitě nenudí a má svých starostí dost.
Meteorologové straší nejteplejším létem, my víme, že horší bylo mrazivé jaro! Teď už sklízíme plody toho, co zbylo a co postupně zraje. Jahody jsou nádherné, třešní pár, podobně jako zelených višní. Znáte to: Kolik třešní, tolik višní .... Španělští slimáci jako kdyby spadli tento týden z nebe a někteří cestující si podle včerejšího Znojemského týdne stěžují na řidiče Břežanské dopravní společnosti kvůli problémům při jízdě. Jak vysvětlil v týdeníku jednatel společnosti Zdeněk Bobok, řidič má zdravotní prohlídky v pořádku a jiné důvody, které mohly mít vliv na jeho jízdu, by už být neměly.
Veřejnost v Božicích zaujaly kvalitně posečené plochy zeleně novým strojem. Určitě si pochvalu zaslouží i řidič tohoto stroje pan Karel K.
Na polích za klášterem prý bylo v minulých dnech horko. Lidé přitisknutí k zemi se bránili náletu včelích rojů. Jak to dopadl, nevím, ale žádné újmy na zdraví nejsou hlášené.
Hlášení obecního rozhlasu je fakt bídné. Buď se tluče několik tlampačů s patřičným zpožděním, takže nerozumíte nic moc, nebo není v určitých místech pořádně slyšet. Něco se s tím bude muset udělat. I když i bez hlášení obecního rozhlasu je člověk živ ...
Občas zaskočím vedle na zmrzlinu. Je moc dobře, že zmrzlinu v Božicích máme. Taky jsme byli potěšeni nákupy v Koloniálu u Bernardů a Květinářství B. Podané. Potěšili nás i fotbalisté TJ Sokol Božice. Jejich stíhací jízda na sousedy v tabulce z Hostimi je motivovaná, takže hoši, snažte se! Jinak si to vypiju sám :-)!
Našel jsem jednu starou fotografii z roku 1935 z Božic. Je na ní jeden z rybníků v okolí, ale asi se nedá poznat, který rybník vypadal v roce 1935 jako ten na fotografii. Podobně zajímavá je domovní kniha z roku 1953 (tu máte jistě všichni z té doby doma) a několik válečných dokumentů z Božic (lépe řečeno z Českých Křídlovic).
Na závěr jsem si nechal naše hrající se koťata. Rezavý Mates už má svého budoucího páníčka, ti další na nějakého hodného čekají. Nejodvážnější je zatím to černobílé kotě, asi to bude nějaký průzkumák!
Koťata se narodila přesně 1. máje a myslím, že na začátku prázdnin je můžete mít doma. Jestli budou po mámě, tak doma myšku nebo krtka nepotkáte!


P.S. Když "španěláka" posolíte, rozplyne se jako pára nad hrncem ...!!!
           (lan)

A toto je dnes u nás doma (jen tu domovní knihu jsem měl půjčenou):
















2 komentáře: