čtvrtek 30. března 2017

Kde je pravda? Ničí Andrej Babiš Znojemsko?

V pondělí ve Znojemsku první část placené inzerce z pera Bohumíra Rady a dnes velikánský rozhovor v deníku FORUM s tímtéž Bohumírem Radou. Vše se točí kolem Andreje Babiše a osudu Agra Jevišovice, kdysi nejmohutnějšího zemědělského podniku na Znojemsku.



V rozhovoru pro deník FORUM, který si můžete na netu i poslechnout, Bohumír Rada říká:
NALETĚL JSEM BABIŠOVI!

Bohumír Rada je podnikatel, sedlák, který před lety spolupracoval s Andrejem Babišem. Dnes už tomu tak není, naopak − Rada vede hned tři spory, z nichž jeden − případ pole, které mu Agrofert polil totálním herbicidem, aby spálil úrodu − policie odložila. Sedlák se ale chce domoci spravedlnosti zejména v otázce společnosti Agro Jevišovice, kde vlastnil většinu akcií, ale dnes nemá nic. Agro Jevišovice patří ministrovi financí. Společnost chátrá, má třetinový počet zaměstnanců, a i kdyby Rada vyhrál, zpět dostane firmu, do které by musel investovat vysokou částku peněz. On však nevěří, že se to podaří.

B. Rada vede s A. Babišem tři spory. První leží u brněnského už 6 let a týká se převodu akcií, ten třetí se týká nečinnosti notáře ve věci převodu akcií..

Druhý spor se týká spáleného pole u Velkého Karlova, což byla velmi medializovaná věc. Tam je to jak?
Policie případ odložila, státní zástupce také. I když náš názor je jednoznačný, tam byl porušen zákon. A nejen zákon, ale i etické chování podnikatele. Ten případ proběhl měsíc před sklizní a to se nestalo v České republice za posledních sto let.
Vzpomínáte si na to, jak jste se poprvé setkali?
Velice dobře. Bylo to v Kostelci, když pan Babiš ovládl Kostelecké uzeniny a mně sliboval hory doly. Spousta chovatelů drůbeže odešla, protože z něj měli strach. Já jsem mu naletěl. Dodával jsem tam 60 procent a po jeho naléhání jsem začal dodávat téměř 100 procent, což byla moje největší životní chyba.

Ještě k vypálenému poli. Jak se to stalo? Vy jste přišel a zjistil, že vám úrodu někdo spálil?
Babiš mi podepsal nájemní smlouvu, kdy jsem mohl toto pole užívat. To jsem v dobré víře dělal pět roků. Na Velkém Karlově, což je lokalita, kde se pole nachází, došlo k pozemkovým úpravám. Ale když máte uzavřeno memorandum, kde je řečeno, že výměra půdy je 1200 hektarů, očekáváte, že po skončení pozemkových úprav budou dál patřit vám. Na ten pozemek, což je největší pozemek v republice, více než 100 hektarů, neměly ty úpravy žádný vliv. Nenastala změna hranic, ani k žádnému zpřístupnění, nic. Říkal jsem si, že tedy zůstane můj. Pozemkové úpravy nabyly účinnosti 1. října. Já jsem už předtím zasel pšenici. Nikdo nepřišel, aby mi řek, ať z tohoto pole vypadnu. Naráz ale začaly chodit dopisy, abych odešel, že mi dají pouze náhradu běžných osiv. Jenže v zákoně se říká, že když zasadím strom a zasadím kořínky, je to můj strom. A tak musí být k pozemku uzavřena nájemní smlouva. Nelze jej vyvlastnit. po několika urgencích jsme přišli do práce a chlapi říkal: „Hele, v noci ti to tvoje pole postříkali totálním herbicidem, Roundupem.“ Jeli jsme tam a bylo po tom. Takhle se chovají fašisti. Z toho obilí měl být chleba a oni to měsíc před sklizní zlikvidovali.
Má to nějaké následky do dalších let?
Nemá. To je totální herbicid zlikviduje to, co je zelené. Půdy se to nedotkne. Oni poté zorali, zmulčovali, to byl případ totální oligarchického chování.
O jak vysokou škodu se jedná?
Řádově sedm milionů korun.

5 komentářů:

  1. Známe chování pana Rady třeba při jednáních a stížnostech kolem provozu karlovské bioplynky,tehdy na něj nikdo neměl,dělal si co chtěl, na lidi kašlal, podraz na podraz, však víte co vozil přes naši obec, střeva v zatáčkách nebyla výjimkou.A toho smradu! A tak si myslím, že zkončil, jak si zasloužil.

    OdpovědětVymazat
  2. Pan Rada by se mohl rozpovídat o tom, jak se stal majitelem Agra Jevišovice nebo jak neplatil zaměstnancům a vlastníkům pozemků...

    OdpovědětVymazat
  3. Rád bych přidal pár poznámek k tomuto článku. Pokud bylo zničeno obilí na 100 ha, tak jednoduchými počty se při úrodě 50 q z hektaru a ceně 400 Kč za q dostaneme k částce 2 miliony v tržbách. Od tohoto musíme odečíst náklady na postřiky a sklizeň, samozřejmě na tomto poli je úroda 50 q nereálná. Píše se, že obilí bylo zničeno 11. května, což určitě není měsíc před sklizní. Rozhodně bych nechtěl jíst chléb z pšenice vyrobené na poli pana Rady, protože zde používal k hnojení zbytky z bioplynky. Nejsem žádným stoupencem pana Babiše, ale v těto kauze, bych se rozhodně přidal na jeho stranu. Pan Rada by mohl peníze za velkou reklamu ve Znojemsku (pokud ji platil sám, čemuž nevěřím)použit na úhradu dluhů vůči státu, případně pokut za bioplynku. Z vlastní zkušenosti vím, že jeho firma měla po celou dobu své existence problémy s placením a tak se vůbec nedivím, že jej Agrofert zabral. KH

    OdpovědětVymazat
  4. AGROFERT stále nabízí výrobky z krokodýlů odchovaných a usmrcených na Moravě. V současné době by jich na farmě ve Velkém Karlově mělo být 140, čímž se společnost Agro Jevišovice chlubí i na svém webu.

    OdpovědětVymazat
  5. FORUM 24: Majitel zemědělského podniku Agro Boskovštejn ze Znojemska Bohumír Rada míní, že policie odložila případ zničené úrody u Velkého Karlova před dvěma lety kvůli tomu, že věci nerozumí nebo rozumět nechce. Napsal to ve vyjádření ČTK. Z likvidace úrody obilí a kukuřice viní Agro Jevišovice patřící koncernu Agrofert. Ten zlikvidování úrody nepopřel.

    OdpovědětVymazat