středa 22. března 2017

Pozor na žabičky u borotického mokřadu

Na webu obce Božice je publikována aktuální informace, jež se týká, tak jako každý rok, jarního pohybu žabiček přes silnici u borotického mokřadu. Jelikož se toto území nachází na katastru Českých Křídlovic, je to trochu božická starost i radost zároveň. ... až na ty mastné fleky na silnici!


Napsal jsem původně: Ještě vloni tam - mám takový dojem - byla třicítka, letos je tam padesátka a řidiči mají problém se jí přizpůsobit! Tak snad to podstatná část žabí populace přežije ve zdraví a následným pářením se postará o zachování žabí populace u nás. Vždyť už dávno před válkou měly tehdejší občané Božic a Křídlovic posměšnou přezdívku Žáby (Frösche) a obcím se říkalo Žabákov! A na letní žabí koncerty na Jevišovce se přece všichni těšíme. Schválně si někdy o vlahých letních nocí otvírám okno, abych se těch krásných koncertů nabažil! Předpokládám, že vy také. Zvláště ti, kdo bydlíte v dosahu Jevišovky, ať už je to v Křídlovicích, v Zámlýní, dole v Božicích či na Kolonce.

Je pravda - a i nezřetelná fotografie to dokazuje - že tam je třicítka! Tím hůř, protože tu teda řidiči budou těžko dodržovat. Leda by tam číhala policie s radarem!!!

A co se píše na http://www.bozice.cz/aktuality/sprava-np-podyji-pozornost-pri-jizde-mezi-bozicemi-a-boroticemi/:
Prosíme o pozornost při jízdě po silnici mezi Božicemi a Boroticemi, v úseku mezi zastávkou „U sklepů“ za Božicemi a okrajem obce Borotice. Ve večerních a nočních hodinách, zvláště při teplejším a vlhčím počasí nebo za deště, tam přecházejí přes silnici žáby. Jedná se o ropuchy obecné, které každé jaro směřují od lesa do mokřadu, kde se rozmnožují a po několika týdnech se vracejí zase zpět. Snažte se, prosím, jezdit ohleduplně, ať jich co největší počet dorazí ve zdraví k cíli. Omlouváme se za omezení rychlosti na tomto úseku silnice, bude pouze dočasné.



2 komentáře:

  1. Je tam 70 - 50 - 30 km/h s časovým omezením tuším od 17.00 do 7.00 hodin.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, omlouvám se, že jsem to v textu ponechal. Zmátli mě projíždějící řidiči :-(! Od Božic tam určitě je i třicítka, od Borotic doufám taky. Na značce od Borotic mě zaujala ta žabička. Projížděl jsem tam celý úsek pomalu, takže jsem vnímal i ty mastné fleky. Jenom doufám, že to celé opatření ponecháme na dopravních značkách a samotných žabičkách. Jen tak si uvědomuji, že známá stezka pro žabky bývala i v Údolí lásky. Tam jsem si značek včera nevšiml. Možná se to tam zařídí, až podle počtu mastných fleků.

      Vymazat