čtvrtek 2. března 2017

Co přináší EET. Dotkne se Božic?

Květinářství Božice:
Zavřeno!
Vím, že zase budu obviňován z šíření levicových názorů, ale je mi to jedno. Zavádění EET je téměř zločinem na malých obcích, na podnikatelích všeho druhu a kdyby to komunisti udělali před rokem 1989, tak by se v zemi zvedla taková vlna odporu, že by je smetla ještě o pár roků dřív!

Dneska nám čelný ministr lámanou českoslovenštinou vykládá cosi o průzračně čistém Čapím hnízdě, cosi o tom, že peníze na korunové dluhopisy Agrofertu šly najednou z jeho osobního účtu a všem podnikatelům že je třeba přitáhnout "palečnice", protože "všetci kradnú"!
To skryté se však od konce roku 2016 plíží našimi restauracemi, hostinci a od počátku roku i obchody, a to je ZDRAŽOVÁNÍ. Zase se obrátím k pamětníkům. Pamatujete si, jak se v 70. a 80. letech říkalo: Vláda, která zdraží pivo, padne?!" A co se říká dneska, kdy se zdražuje všude, kam se podíváte? No, ANO, překvapivě NIC! Mlčíme jako stádečko, které je vyhnané na pastvu, má tam své jisté a raději ke všemu kolem sebe - MLČÍ!

A tak věřím, že se brzy naplní přání, které jsem dnes v souvislosti s EET zaslechl v jednom božickém obchodě: Doufám, že to celé "spadne".  A já dodávám, že leccos se určitě změní ještě do podzimních voleb. EET když se spojí z vyhnáním kuřáků z restaurací na ulici před hospody (od 31.5.2017), s vysokými cenami v obchodech, s nesmysly České pošty s "Poštou Partner", s podivnými pokusy ve školství s maturitou z matematiky i s neschopností přidat řidičům autobusů slíbené navýšení platů .... určitě spokojenost obyvatelstvu zase tak moc nepřinese.

Elektronická evidence tržeb je krásná věc, štěstí je krásná věc, ale ani za jedno si prachy nekoupíš ...

                 (lan)
P.S. A když už jsem měl toto všechno napsáno, tak čtu dneska v podvečer 2.3.2017 článek na Novinkách nazvaný Ples jednou za čas může být bez EET. A už to všechno vidíme v plné nahotě! Ministr financí po schůzce se zástupci místních samospráv připustil, že uspořádat čtyřikrát do roka myslivecký bál není soustavná podnikatelská činnost a tudíž nepodléhá EET. Na dotaz, když někdo dělá jednou za měsíc diskotéku, však nedokázal mluvčí ministerstva financí odpovědět. Prý k tomu vydá ministerstvo financí příští týden příručku. Těch případů je víc a plně se ukazuje, že EET neřeší vůbec nic, jenom to odrazuje drobné podnikatele od podnikání. V Praze, Brně, tam zánik drobných živností ani nezaznamenají, na vsi si všimnete každého zmizelého živnostníka.
A tak jak zmizelo Květinářství v Božicích, tak jsem si dneska všiml zmizelého smíšeného zboží paní Weissové v Břežanech, kde jsem sem tam zastavil a nakoupil.
Pomalu se začne nařízení rozmělňovat, začnou výjimky, kdo nebude muset EET zavádět a celý ten humbuk ministra financí skončí jednou velkou blamáží. Místo miliard na daních nám na venkově zmizí poskytovatelé různých služeb a bude po legraci. 
Venkov se trvale vylidňuje, mizí z něj tradice a zvyky. Stát chce tíži nákladů na různé činnosti a služby přenést na obce. Zatím nepřímým nátlakem, za rok už natvrdo: Chceš autobusovou dopravu v dosavadní šíři? Zaplať! Chceš poštu v dosavadní podobě? Zaplať! Chceš ve své obci obchod, který zanikl? Zaplať si ho a provozuj si ho! Chceš v obci vývařovnu a rozvoz obědů? Zaplať si je a provozuj je!
Zkuste objektivně sledovat, kolik nových živností a služeb třeba v Božicích vznikne a začne fungovat v roce 2017! Maximálně se obnoví ta zaniklá (třeba se mluví o výše zmíněném květinářství) nebo se do Božic nějaký živnostník přistěhuje. Obávám se však, že moc nového, co by náš život obohatilo, tady nevznikne.
Když jsem v roce 1995 zpracovával publikaci o Božicích, uvedl jsem tam též výčet tehdejších provozoven a živností. Možná stojí za připomenutí, abychom viděli, co nám tady v Božicích za těch 20 let ubylo a co přibylo. A s tím můžeme porovnat rok 2017.
                    (lan)

 A tou dobou ještě přibyla hospoda a bar s diskotékou Duha v bývalém kině.

Takže v letech 1995 - 1996:
Prodejny smíšeného zboží: 4 (dvě Jednoty, Burda v I. MŠ a Jiráskův dům)
Další prodejny: 6 (textil-obuv, textil, NOEMI, prodej nábytku, ovoce-zeleniny Míča, J. Rybárová)
Hostince a bary: 7 (starý kulturák, pod kostelem, u nádraží, Jiráskův dům, bar Fénix v novém kulturáku, kavárna-cukrárna u Mašků a bar-hospoda-diskotéka Duha v kině).

V roce 2017:
Prodejny smíšeného zboží: 4 (dvě COOP Jednoty, Pod kostelem a V-market u hřiště) + jedna dočasně uzavřená (bývalá průmyslovka)
Další prodej: 3 (koloniál u hřiště, lékárna, stavebniny v Zámlýní) + dočasně (?) uzavřené květinářství
Hostince a bary: 2 (u Kudličků, u nádraží - pohostinství+ stravování v pracovní dny)




2 komentáře:

  1. Počet obyvatel ve vesnicích do 500 obyvatel trvale klesá. V důsledku vylidňování malých obcí a nižšího zájmu o řemeslné obory dochází k podstatnému úbytku tradičních profesí spojených s venkovem. Rapidně ubývá na venkově malých samoobsluh, z téměř 20 000 jich za posledních dvacet let ubyla plná třetina.
    Z 5566 všech obcí je podle analýzy 2546 zařazeno do kategorie tzv. nízkého stupně rozvinutí. Z celkem 3454 obcí do 500 obyvatel je potom 1849 zařazeno do obcí s nízkým stupněm rozvinutí, což je více než polovina.
    Počet firem v zemědělství za posledních pět let stagnuje. Dále např. za posledních deset let ubylo v celém Česku 32% zedníků. Ještě horší je situace u truhlářské profese, kde je úbytek za posledních deset let 63%.

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem měla z EET nejdřív také strach. Bála jsem se, abych kvůli tomu nemusela zavřít svůj krámek, ale naštěstí jsem tuto změnu ustála a i s EET pokladnou se mi v podnikání daří. Vím ale o spoustě malých podnikatelů, kteří kvůli EET museli své podnikání ukončit.

    OdpovědětVymazat