úterý 4. dubna 2017

Jarní bloudění krajinou kolem Božic (akt.)

Jaro je největším přítelem amatérských terénních badatelů i odborných pracovníků. Sleze poslední sníh, pole se odkryjí, někde do nich brzy vjíždí zemědělská technika a na povrch se dostávají poklady ukryté v zemi.


I letos jsme mohli spatřit na konkrétních místech takovéto "výletníky". Na božickém a křídlovickém katastru i v jejich těsné blízkosti byli k vidění hledači s batůžky, igelitovými sáčky i detektory kovů. A nacházeli tak jako vždy zajímavé předměty. Středověké i novověké přezky, spony, podkovy, mince i náboje. S keramikou to bylo horší, ale kdo ví, jak a kde má hledat, ten našel.
Je otázkou, jestli jsou tyto amatérské sběry ku prospěchu věci. Klidně se nechám od takového badatele poučit, že jsou. Osobně tomu ale příliš nakloněn nejsem. Něco najít může být štěstí, náhoda, která by odborníkovi posloužila a pomohla v jeho dlouhodobém bádání, u amatérského nálezce skončí buď někde v krabici, nebo u překupníka.
Osobně vím spíš o těch odborných terénních průzkumnících. Jejich nálezy pomáhají např. s lokalizací zaniklých středověkých vesnic v našem okolí. Bohužel vím, že i do těchto cenných lokalit nahodile vstupují hledači-laici a taky sbírají. Viděl jsem na vlastní oči, jak se odborníkovi daří rekonstruovat třeba středověkou keramiku z nalezených střípků, ale viděl jsem i množství střípků, kterým důležití "partneři" chybějí, protože je našel někdo jiný a má je bez ladu a skladu někde zastrčené.

Díky terénnímu průzkumu byly objeveny zbytky jednoho z křížů na hranicích božického a křídlovického katastru, ale taky byly docela dobře lokalizovány zaniklé středověké obce v našem okolí, jako je třeba Rohoteř nebo Milkovice. Taky po zaniklé obci na božickém katastru jménem Raklinice (jinak též Rochovice nebo Rakvice) se našly střípky keramiky. Ne moc, ale našly.

                                                         (lan)


1 komentář:

  1. V božickém lesoparku se našla vysílačka. Majitel si pro ni může zajít na obecní úřad.

    OdpovědětVymazat