sobota 22. dubna 2017

Nový památník Rudé armády v Hraběticích

Pietním shromážděním občanů a odhalením nového památníku Rudé armády v Hraběticích byly zahájeny letošní oslavy Dne vítězství na Znojemsku. Akci zorganizoval hrabětický zastupitel Emil Bajgl, kterého si i my v Božicích pamatujeme z dřívějších let, mj. jako vedoucího družstva tenkrát úspěšných božických fotbalistek.


Malá slavnost byla zahájena v 16 hodin u nového památníku, jenž se nachází na prostranství nedaleko hrabětického kostela. Akce se zúčastnili též zástupci Ruské federace a členové Klubu vojenské historie Starovičky. Po obřadu se ještě menší skupina účastníků na hrabětickém hřbitově poklonila památce rudoarmějce I. I. Volkova, který padl při bojích o Hrabětice.

V obecné rovině lze přijmout podobné aktivity, pokud jsou spojeny s konkrétní událostí či osobností. Příklad bychom si z toho měli vzít i u nás v Božicích, kde se zapomíná na to, že prakticky jediným občanem Božic, který se zbraní v ruce bojoval proti nacistickým jednotkám byl partyzán Antonín Daněk (1922 - 1949). Pod vedením sovětských velitelů bojoval v řadách 1. československé partyzánské brigády Jana Žižky na Valašsku. Byl zastřelen 15.5.1949 v Božicích a je pohřben na hřbitově v Prosiměřicích. Nevzpomínám si, že by byly někdy v minulosti je nezpochybnitelné zásluhy o naši svobodu v Božicích připomenuty. Máme tak jedinečnou příležitost tuto historickou nespravedlnost odčinit a vrátit dějinám pravdu, tak jako to v pátek 21.4.2017 učinili v Hraběticích. Představitelé Ruské federace i členové Klubu vojenské historie ze Staroviček by se určitě takové slavnosti bez váhání zúčastnili.

                       (lan)














4 komentáře:

  1. ..... padli abychom mohli žít. BLBOST padli aby nás Rusko mohlo okupovat stejně jako na Ukrajině. PS : když už se tak v Probožicích oháníte Moravou tak za RU měla Morava vlastní zemský parlament, byla samosprávnou zemí a ve Vídni měla zastání. Co přišel ruský mužík- okupant, tak nastolil nefunkční centralismus ( za vydatné pomoci partyzánů) podobný tomu Ruskému, Moravané jsou povinně čecháčkama a z vyspělé země se stala proruská kolonie, která nezajímá už ani vlastní obyvatele. NENÍ ZA CO DĚKOVAT !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omyl. Moravští partyzáni dojeli právě na to, že to byli hrdí Moravané! Po válce pro ně najednou nebylo ani místa,ani uznání.Postupně byli vytlačeni ze všech rozhodujících pozic v organizaci partyzánů, nemluvě o tom, že se nikde nedostali ani do nějakých politických a mocenských funkcí. Stali se otloukánky ve vlastní zemi, za níž se postavili v horách se zbraní v ruce. Sklidili jenom závist těch, kteří neměli tolik odvahy jako oni, na to by se nemělo zapomínat. Jejich místa zabrali rychlokvašení partyzáni z květnových dnů, kterým nějakou náhodou střepina doma na dvorku rozbila kozí chlívek! Hlavně že měli tu správnou legitimaci.

      Vymazat
    2. Je to paradox dějin. Díky Cyrilovi a Metodějovi mají Rusové čím mluvit a psát, takže Velká Morava měla vládnout Rusku a ne naopak!

      Vymazat
    3. Fakta : 2WW společně s Německem rozpoutal SSSR napadením Polska. SSSR uzavřelo s Německem smlouvu / pakt Molotov - Ribbentrop. 19.listopadu 1939 pronesl Stalin v Politbyru projev ve kterém řekl " je žádoucí aby válka v Evropě trvala co nejdéle protože to je pro SSSR výhodné ". Po dobytí Francie ( pomocí sovětské nafty a obilí) Stalin poslal Hitlerovi blahopřání (dnes již vše naštěstí dohledatelné ). Položte si otázku proč Moravští partyzáni když to byli pro Vás hrdinové nebojovali v roce 39 -40, ale až na sklonku války?

      Vymazat