čtvrtek 13. dubna 2017

Poslední večeře na Zelený čtvrtek

Kdyby měla být dnešní večeře pro nás tou poslední, tak jako Ježíš povečeřel se svými učedníky (jeden ho pak zradil za třicet stříbrných), máme šanci strávit ji v příjemné atmosféře zasedání obecního zastupitelstva od 18 hodin v obecní jídelně v kulturním domě v Božicích a poté vše zapít zeleným 13° speciálem v Hostinci u Kudličků.


K obědu si dáme "něco zeleného", třeba krupicovou polévku, vepřového vrabce se špenátem a bramborem v obecní jídelně (kdo drží půst vezme si s sebou vařené vajíčko), nebo si zajede do Pohostinství u nádraží a tam si můžeme vybrat ze dvou výborných jídel - buď si dá čočkovou polévku a pak špenát, vajíčko a bramborový knedlík, nebo rybí filé, vařené brambory a salát.
Odpoledne vyjedou do ulic malí koledníci s hrkači a řehtačkami, aby až do soboty nahradili zvuk zvonů, které umlkly a "odletěly do Říma".
Velký pátek je nejnovější svátek, který všichni lidé v naší vlasti vzali za svůj bez protestů. Vrcholí nejvýznamnější křesťanské svátky a lidé si po svém užívají volných dnů. Na Bílou sobotu hrajeme odpoledne fotbal proti Mikulovicím a Boží hod velikonoční v neděli můžeme spojit s účastí na XVI. božickém koštu v sále kulturního domu. Velikonoční (červené) pondělí pak patří všem, kteří ctí jeden z velikonočních zvyků, a to velikonoční koledu - obchůzku s pomlázkou, při níž jsme odměněni barevným nebo zdobeným vajíčkem, sladkostí nebo štamprličkou něčeho dobrého.
A v úterý jdeme zase do práce, i když se nám po čtyřech volných dnech moc nechce.

              (lan)

1 komentář:

  1. Zelená třináctka byla výborná, hospoda narvaná do pozdních hodin, nálada výborná, když navíc Ivan zapíjel právě narozenou vnučku Nelu a stal se tak premiérově "starým otcom"! Blahopřejeme mámě Denise i celé rodině.

    OdpovědětVymazat