středa 10. května 2017

I v Božicích dnes mrzlo

Avizovaný přízemní mrazík předčasně přicházejících "zmrzlých mužů" se nevyhnul ani Božicím. Podle Aladina jsme měli mít nad ránem cca -1 až -2°C. Skla u našich vozidel byla lehce namrzlá. Rozhodujícím dokladem však byla lehká ledová pokrývka na vodní hladině jedné z plastových nádob, které jsem podle "babských rad" postavil pod naše ovocné stromy.


Na kvetoucí jahody jsem šel ve 3:45 h přehodit netkanou textilii. Zdá se, že žádnou újmu neutrpěly. Kolik bylo dole u Jevišovky nechci spekulovat, ale nic radostného to asi nebylo. Obávám se, že to mohlo být až -3°C! Nejen naši politici, ale i ta příroda nám dávám letos na jaře zabrat. Prostě nečekané zvraty, teplotní veletoče, zmrzlé úsměvy květů a rány do vazu! Občas musí někdo z kola ven, i když se mu vůbec, ale vůbec nechce a nejvyšší hospodář ho chrání, seč mu síly stačí. Tak mi před očima odchází nádherná raná meruňka a přitom plačtivě fňuká, že přece nic neudělala, jenom bohatě kvetla, nasadila stovky plodů, chtěla by uzrát a poté nás odměnit. Nebude z toho nic a budu ji muset urychleně vykopat. Čím dříve, tím lépe! Tak už to v životě chodí. Nezbude, než zasadit novou, lepší a odolnější.
                (lan)


 

2 komentáře:

  1. Ono nemuselo být ani mínus, ledový škraloup se utvoří již kolem nuly. Spíš mě zaujalo, že to bylo v jednom plastovém kbelíku.

    OdpovědětVymazat