středa 31. května 2017

Mackovickou křižovatku čeká do tří let úprava

Až bude křižovatka upravená, bude tady
mít Pepa důstojný pomníček
Skeptiky, kteří nad mou aktivitou oslovit osobnosti politického života v souvislosti s řešením neblahé "mackovické křižovatky (I/53 a II/397), mávali rukou, že je to zbytečné, že se mi nikdo z nich ani neozve, bych rád informoval, že jsem nedávno odezvu dostal.


Nechci předčasně jásat, ale jsem přesvědčen, že je tady reálná šance, aby se to tří let, tj. ještě ve stávajícím volebním období Jihomoravského kraje, na mackovické křižovatce něco změnilo k lepšímu.
Moje žádost je nyní v rukách náměstka jihomoravského hejtmana a krajského radního pro dopravu Bc. Romana Hanáka (ČSSD).

Následující zpráva je tři roky stará, pochází z 21.4.2014. Můžeme sami posoudit, jak se situace za ty tři roky změnila a jestli se někam posunula.
Přestože řidiči jsou denně vystaveni nepříjemné a nebezpečné jízdě po silnici I/53, Ředitelství silnic a dálnic  tvrdí, že v rámci přípravy tahu I/53 Znojmo – Pohořelice neeviduje žádný komplexní problém, který by bránil v rekonstrukci. 
„Příprava silnice I/53 je rozsáhlá komplexní rekonstrukce, v rámci které je řešena problematika spojená s vysokou nehodovostí. Nevyhovující rozhledové poměry, nevyhovující sklonové poměry, nehomogenní šířkové uspořádání, nežádoucí připojení polností přímo na silnici I/53 a pohyb pomalých zemědělských vozidel.  Samotná příprava takto rozsáhlé rekonstrukce je proces, který musí splnit standardní kroky vyplývající ze stavebního zákona  o pozemních komunikací.
Rozumíme, že z pohledu veřejnosti lze vnímat průběh přípravy tahu silnice I/53 jako dlouho trvající, ale z pohledu investora se jedná o standardně vedenou přípravu bez jakýchkoliv výjimečných skutečností, které by bránili úspěšnému dokončení přípravy a dosáhnutí realizace stavby,“ uvedla mluvčí ŘSD Ledvinová.
Silnice z Pohořelic do Znojma patří k těm, o kterých se říká, že je silnicí smrti. Jedinou změnou, které se silnice v minulých letech dočkala, bylo vodorovné – červené - značení na silnici. Bezpečnost silnice se tím ale nezlepšila. A podle řidičů, kteří silnicí jezdí každý den, i kdyby se začalo s úpravami okamžitě, je to již pět minut po dvanácté. A kvalita spojení Brna s druhým největším městem Jihomoravského kraje Znojmem má samozřejmě vliv i na rozvoj hospodářství a obchodu. Nehledě na další napojení ve směru na Rakousko.

                  (lan)




2 komentáře:

  1. Pane Nevrkla pomníček bude i bez povolení brzy hotov.SAÚS nepovolí nikdy nikomu něco u silnice.Bohužel proto jsou všechny dělané bez povolení.Simona Myšková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zapomněl, že žijeme v zemi zákazů, příkazů a povolovacích řízení. Každopádně se ohlásím u pana náměstka hejtmana a pokusím se zjistit víc.

      Vymazat