čtvrtek 15. listopadu 2018

Budeme modernizovat závlahy?

Závlahová (akumulační) nádrž Božice,
dnes v nájmu též pro komerční subjekt
Sportovní rybolov Božice
V regionální příloze Babišova deníku Mladá fronta Dnes vyšel ve čtvrtek článek věnovaný budoucnosti závlah. Píše se tam i o závlahách, které máme na božickém a křídlovickém katastru.

Na jihovýchodní části Znojemska operuje společnost Závlahy Dyjákovice, jejímiž vlastníky jsou samotní zemědělci. Je jich bezmála šest desítek. Díky dvaceti zavlažovacím a třem přečerpávacím stanicím se prostřednictvím 420 kilometrů potrubní sítě dostane voda na tisíce hektarů půdy. Ve zbytku země se na ně ukazuje jako na dobrý příklad hospodaření s vodou. Právě jim by se dotační peníze na obnovu závlah velmi hodily.

Únor je podle zemědělců šibeniční termín

„Jsme rádi, že závlahový systém vůbec udržujeme v provozuschopném stavu. Technika je stará šedesát let a dávno je za zenitem,“ říká ředitel společnosti Jaroslav Benda, který se závlahami zabývá už čtyřicet let. „Závlahy jsem projektoval, teď je provozuji a nechci se dožít toho, že je budu likvidovat,“ říká.
Dotace z ministerstva ale v Dyjákovicích nepomohou. „Únor je šibeniční termín. Nikdo ho nesplní. Není možné to stihnout,“ podotýká s tím, že na ministerstvu osobně žádal o prodloužení termínu pro příjem žádostí na modernizace čerpacích stanic, rozšíření trubních sítí a stavbu závlahových a akumulačních nádrží. Jenže marně.
Zemědělcům tak podle něj nezbývá než si brát úvěry a leasingy a pořizovat techniku za své. Když na ministerstvu žádají o příspěvek zpětně, dozvědí se, že alokované prostředky jsou vyčerpané.

Jsou tady však některé nezodpovězené otázky:
Například: Kdo jsou ti zemědělci, kteří vlastní společnost Závlahy Dyjákovice? Je to někdo z božických zemědělců?

         (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat