neděle 4. srpna 2019

Vietnamská okurka netrpí suchem. Ani v Božicích

Vietnamská okurka v Božicích...
Možná jste si taky všimli malého záhonku před levým rohem vietnamského marketu (kdysi dávno Dufkovy hospody) pod kostelem v Křídlovicích. Je to taková zelená klícka, která při bližším ohledání nabízí zajímavý pohled. Krásné žluté květy, krásné velké zelené listy a krásné dlouhé nazelenalé plody!


Rostlina snese velké horko, listy nejsou vůbec povadlé, a to ani v božických podmínkách. Odborně snad se tato rostlina nazývá Beninkasa voskonosná, po česku hovorově vietnamská okurka. Zkušenosti s ní asi nemáme nikdo prakticky žádné, podle internetových diskuzí je třeba ji tepelně upravovat. Zaznívají tam třeba podobné dotazy a odpovědi:
Mohu Vás poprosit, jak tuto okurku využíváte v kuchyni? Jestli se dá nastrouhat a jíst za syrova jako klasický okurkový salát? Mě vietnamka řekla, že jenom tepelně upravovat, také prý lisují šťávu a pijí na odtučnění. Dnes jsem z jedné okurky vybrala semínka a ta tak krásně voněla po klasických okurkách.

Odpovídám se značným zpožděním: pro obří úrodu okurek hadovek jsem tuto exotickou obryni jako náhradu nikdy nezkoušela, ale u úplně mladých plůdků to rozhodně nevylučuji! My ji používáme dle domorodých receptů na slano, s masem, do polévky, krátce orestovat s čerstvým zázvorem.

Pokud víte někdo něco víc, klidně se o svoji zkušenost podělte.

               (lan)



1 komentář:

  1. Tak nám v první várce dnešní odpolední bouřky spadlo "jenom" 29 mm. A už zase začíná pršet...

    OdpovědětVymazat