Vietnamská okurka v Božicích... |
Rostlina snese velké horko, listy nejsou vůbec povadlé, a to ani v božických podmínkách. Odborně snad se tato rostlina nazývá Beninkasa voskonosná, po česku hovorově vietnamská okurka. Zkušenosti s ní asi nemáme nikdo prakticky žádné, podle internetových diskuzí je třeba ji tepelně upravovat. Zaznívají tam třeba podobné dotazy a odpovědi:
Mohu Vás poprosit, jak tuto okurku využíváte v kuchyni? Jestli se dá nastrouhat a jíst za syrova jako klasický okurkový salát? Mě vietnamka řekla, že jenom tepelně upravovat, také prý lisují šťávu a pijí na odtučnění. Dnes jsem z jedné okurky vybrala semínka a ta tak krásně voněla po klasických okurkách.
Odpovídám se značným zpožděním: pro obří úrodu okurek hadovek jsem tuto exotickou obryni jako náhradu nikdy nezkoušela, ale u úplně mladých plůdků to rozhodně nevylučuji! My ji používáme dle domorodých receptů na slano, s masem, do polévky, krátce orestovat s čerstvým zázvorem.
Pokud víte někdo něco víc, klidně se o svoji zkušenost podělte.
(lan)
Tak nám v první várce dnešní odpolední bouřky spadlo "jenom" 29 mm. A už zase začíná pršet...
OdpovědětVymazat