pátek 6. září 2019

V sobotu vzhůru na Jezeřany (a Maršovice). A taky něco zajímavostí z historie

Vždycky, když hrajeme s dlouholetými parťáky z Jezeřan, vzpomenu si na dobu, kdy se v naší zemi uskutečnily první pokusy o slučování obcí. A my i Jezeřany-Maršovice jsme tohoto slučování příkladem. V sobotu si to však rozdáme na zeleném pažitu našeho fotbalového svatostánku.
OP: Božice - Jezeřany-Maršovice SO 07.09.2019, 16:00 h, HR: Chaloupka


Ještě k tomu slučování a pojmenovávání. I Božice sloučené k 1.1.1951 s obcí České Křídlovice se půl roku jmenovaly podobně komplikovaně jako naši sobotní soupeři. Dokonce díky tomu, že Křídlovice byly o něco větší a byly jádrem nové obce (byl zde kostel, škola, dva velké hostince, obchody, zemědělské družstvo, klášter, policejní stanice, pošta, moderní hasičská zbrojnice), tak se sloučená obec do 21.6.1951 oficiálně jmenovala České Křídlovice-Božice. Pak však vzali radní hlavy dohromady a obec začala používat společný krátký název "Božice". Křídlovice pak do roku 1985 zůstaly místní části. V tom roce byl i tento status Křídlovic zrušen.
Jezeřany a Maršovice se slučovaly ve druhé vlně slučování a protože se ani jedni nechtěli vzdát svého názvu, mají to dodnes komplikovanější s názvem "Jezeřany-Maršovice". Tak jako Frýdek-Místek nebo Brandýs nad Labem-Stará Boleslav!
A ještě jedna nefotbalová zajímavost z historie obou obcí. Ke sloučení obcí Božice a České Křídlovice došlo už v roce 1939. Ani tehdy se slučované obce nechtěly vzdát svého jména a tak byla sloučená obec nazvaná "Neuweidenbach". Pro lepší rozlišení se Božice označovaly jako Neuweidenbach-Ost a Křídlovice Neuweidenbach-West. Noví čeští osídlenci však obě obce k 1.1.1946 opět rozdělili na dvě samostatné obce a docela zajímavě mezi sebou soupeřili. Po komunistickém převratu v roce 1948 se však návrhy na slučování objevily znovu (hlavně v Božicích) a znovu přišlo na přetřes pojmenování sloučené obce. Tentokrát se navrhoval pro sloučené obce název "Petrovice" podle středověké zaniklé obce jižně od Křídlovic (dnes oblast zvaná Petrovická pustina, Petrovsko). Naštěstí toto pojmenování neprošlo. Zaplaťpámbů! Víte, co je v republice Petrovic? Zato Božice jsou v celém Česku pouze jedny jediné!
Při německém záboru českého pohraničí s německým obyvatelstvem po Mnichovské dohodě v říjnu 1938, padly do záboru i Jezeřany. Jenom díky silnému protestu české většiny byly z připojení k Říši zpětně vyjmuty a zůstaly - podobně jako sousední Maršovice - součástí tzv. druhé republiky, pozdějšího protektorátu.
No a ještě jednu historickou zajímavost máme společnou. Je jí osobnost Ing. Jana Fráni, zajímavé osobnosti dožívající svůj dlouhatánský život na Kanárských ostrovech. Z Jezeřan pocházela matka pana Fráni, v Božicích na nádraží Jan Fráňa jako malý kluk žil a v Božicích začal v roce 1914 chodit do 1. třídy základní školy (tehdy zvané obecná škola). V roce 1940 se zapojil do zahraničního odboje proti nacistickému Německu ve Francii a ve Velké Británii. A v roce 1990 se objevil v Božicích ....

K fotbalu ještě něco připíšu během týdne. :-)

                                      (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat