pondělí 30. září 2019

Zachraňme artefakt polního kamenného kříže u Božic

Obec Božice si již před lety vytkla jeden záslužný, chtělo by se říci bohulibý cíl: každý rok opravit jednu menší historickou památku. Máme za sebou již celou řadu  zdařilých oprav a rekonstrukcí výklenkových kapliček i křížů. Nyní se nám nabízí trošku méně obvyklá oprava ruiny polního kamenného kříže na rozhraní božického a křídlovického katastru v širším okruhu zaniklé obce Raklinice (zvané též Rochovice nebo Rakvice, německy Raklinitz).


Přesné místopisné zaměření a historická identifikace je před námi. Aktuální je záchrana a aspoň mírná rekonstrukce. Základna i kamenný podstavec v narušeném stavu zůstaly zachovány. Díky všem traktoristům, kteří jej za ta desetiletí oborávali a nezničili úplně. Nápis na desce podstavce už asi nezrekonstruujeme, o to už snad ani tak nejde. Záslužné a pro budoucnost důležité je vrátit tuto drobnou památku do naší krajiny pro nás i naše potomky.
Na historické mapě je kříž zaznamenán. Nyní na konci druhého desetiletí 21. století máme všichni šanci udělat něco dobrého pro nás pro všechny a odčinit to, co se stalo v minulosti. Parlamentní strana STAN (Starostové a nezávislí) má takového aktivity přímo v aktuálním programu. Bylo by dobré, kdyby si Božice, v čele jejichž obce stojí zástupci a příznivci STAN, vzalo opravu tohoto kříže za svou.
Dle mého soukromého názoru by se nemusel celý kříž rekonstruovat a doplňovat do původní (nám asi neznámé) podoby. Právě tento kříž by mohl zůstat takovým artefaktem, tj. částečně zachovaným složeným uměleckým předmětem. S tím nám určitě poradí věci znalí odborníci, kteří nám provádějí rekonstrukce jiných historických památek.
Co bude důležité? Oslovit vlastníka pozemku a získat jeho souhlas s opravou a pak ještě souhlas rady obce s provedením těchto záchranných prací. Tam jsem přesvědčen, že bude vůle stoprocentní.

                (lan)

















I. vojenské mapování (josefské) z let 1764-1768, rektifikováno 1780 - 1783) -  severně od Božic a Křídlovic. Sledujte kříže: Je tam Bílý kříž, Kohoutí kříž a ještě jeden nad Zámlýním. Může to být ten náš dnešní ...


II. vojenské mapování (Františkovo) z let 1836 - 1852 - širší pohled a detail. Jsou tam  čtyři kříže: Bílý kříž, Kohoutí kříž a dva nad Zámlýním. jeden z nich je ten náš dnešní ...


1 komentář:

  1. Záchrana sakrálních staveb
    Na jihu Moravy přibývá kostelů, kaplí a Božích muk, které se po desítkách let chátrání daří restaurovat. Podle údajů serveru znicenekostely.cz bylo po listopadu 1989 na jihu Moravy opraveno asi 150 sakrálních staveb. V havarijním stavu jich zůstává kolem 50. Více na https://www.ceskatelevize.cz/porady/10122427178-udalosti-v-regionech-brno/319281381990911-udalosti-v-regionech/video/718440

    OdpovědětVymazat