úterý 13. března 2012

Zn.: trvalý pobyt v Božicích

K zamyšlení nad výše uvedeným problémem mě přivedl titulek z dnešních regionálních novin: Utekl z Božic, dopaden až v Thajsku. Asi jako většině božických občanů nám na mysli vyvstane otázka: Kdo? Kdo to je? Policejní vyjádření je strohé a na stopu identity nás hned nepřivede. Je to jenom nápověda.

Svým způsobem nám to může být jedno, kdo to je. To jenom obyčejná lidská zvědavost nás vede ke zjišťování kdo, kde, co, s kým a jak? A není to jenom tento případ. Jsou takových otázek desítky. Nedávno jsem třeba vedl diskuzi s jedním pamětníkem: Paní Daňková? Ta měla trafiku tam vedle Fňukalových a měla velkou dceru (jméno jsem už zapomněl, ale Marta to nebyla)). A byla to manželka Antonína Daňka ze Světlany zastřeleného 15. (nebo 16.?) 1949 nedaleko bývalé masny. Oponoval jsem, že to musela být jiná paní Daňková. Manželka Antonína Daňka odešla z Božic do Znojma i s malou dcerou Martou (3letou), znovu se provdala a změnila tak i své příjmení, podobně jako její dcera, kterou si otčím adoptoval.
Vraťme se k aktuální zprávě. Jistý muž, jenž měl trvalý pobyt hlášen v Božicích, byl po jedenatřiceti měsících  vypátrán až v dalekém Thajsku. Jeho případ začal v létě 2009. Tehdy podvodně mámil ze spoluobčanů peníze, které nevracel. Měl bohatou trestní minulost, nedostavoval se k výslechům a bylo po něm vyhlášeno celostátní pátrání. V místě bydliště (t.j. v Božicích), v nemocnicích, ani ve věznicích nebyl. Ze získaných informací však vyplynulo, že by se mohl skrývat v Thajsku. Do pátrání se zapojil Interpol - byl na něj vydán evropský i mezinárodní zatykač. Muž však změnil příjmení - vzal si jméno své manželky. Znova začalo pátrání na podzim 2012 na nové jméno a soud vydal nový zatykač. Všechno směřovalo stále do Thajska. Z jiného případu nakonec náhodně vyplynulo nynější jméno hledaného muže z Božic, který pracoval v thajském baru. V prosinci 2011 zasáhl znovu Interpol, muž byl zatčen a letecky přepraven do Prahy. Koncem února bylo rozsáhlé pátrání ukončeno a muž se nachází ve vazbě.
Jak jsem říkal na začátku: Zajímá nás, kdo to je? Zajímá? Možná zajímá. Nechám to běžet a uvidíme, kdy se dozvíme, kdo onen - dosud neznámý - muž je. Ještě jedna otázka se nabízí: Jak se moc se v Božicích známe? Kolik z nás je tzv. naplavenin a kolik lidí se v Božicích narodilo nebo zde od narození bydlí?! Není to pomalu tak půl na půl? Pak se může stát, že dotyčný má sice trvalé bydliště v Božicích, ale my ho ani pořádně neznáme.

                                                                                        Ladislav Nevrkla

4 komentáře:

  1. Mám takové tušeni že se jedna o Marka Celka? Majkl

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to asi opravdu on,hledal jsem a už není ani v celostátně pátraných osobách.

      Vymazat
  2. to bude ten Celka,bydlel v Zámlyní

    OdpovědětVymazat
  3. Podle mě se jmenuje Marek Čelko, ročník 1978 a bydlel v Zámlýní.

    OdpovědětVymazat