čtvrtek 26. dubna 2012

Nová technologie na ČOV Božice

Od poloviny března je na božické čistírně odpadních vod uplatňována nová technologie likvidace zahuštěného kalu.  Dříve bylo nutno zahuštěný kal odvážet na zpracování do dobšické ČOV.  

Při kapacitě jedné uskladňovací nádrže ( kalojemu) 150 m3 kalu, musel jet fekální vůz do Znojma 15x. Protože taková likvidace nebyla právě ekonomická, byla vyvinuta pojízdná (mobilní) odstředivka na odvodnění kalů. Na snímcích můžete viděl odstředivku v plné práci. Odstředěný kal padá ze šnekového dopravníku do kontejneru.  A místo patnácti jízd do Znojma stačí pouze jízdy tři s naplněnými kontejnery. 
Odstředěná voda se pochopitelně vrací zpět do čistícího procesu a teprve potom se postupně vypouští. Odstředivka má výhodu, že je mobilní, a proto může pracovat i na ostatních čistírnách odpadních vod, třeba v Hevlíně nebo Štítarech, odkud se kal rovněž vozil do Znojma a teprve tam odvodňoval. Proces čištění odpadních vod je složitý a technicky náročný, náročný je i na spotřebu elektrické energie. Od ledna příštího roku se chystá doplnění technologie o nový prvek a to aktivní odbourávání fosforu a jeho sloučenin.                                                                                                        
                                                                                                            -hic-







1 komentář:

  1. Paráda. Pětkrát míň cest, menší spotřeba nafty, méně času. A ještě je odstředivka mobilní. :)

    OdpovědětVymazat