pondělí 30. dubna 2012

Úvaha: Máme komu udělit čestné občanství?

Vím, že se i u nás jednou dočkáme založení Vlastivědného či Okrášlovacího spolku, který ve svých řadách sdruží zájemce o regionální historii, přírodu i současnost. Vlastenecké, sportovní či kulturní spolky vždycky vznikaly ve vhodné chvíli. Buď to bylo v eufórii po uvolnění poměrů, nebo naopak v dobách, které předcházely  pádu zkostnatělého režimu. Dnešní doba není ani taková, ani maková, a tak ani takový zajímavý spolek asi hned tak nezaložíme. Přesto stojí nepochybně za to, abychom se na takovou možností aspoň zamysleli a byli připraveni, až přijdou ty "lepší časy".

Vím o několika aktivních spolcích tohoto typu. Asi nejznámější je znojemský Okrášlovací spolek, aktivní je Vlastivědný a okrášlovací spolek v Domamili u Mor. Budějovic a dnes jsem četl o aktivitách Muzejního spolku v Mikulově.
Právě mikulovský Muzejní spolek se mj. věnuje jedné záslužné činnosti, a to udělování čestného občanství osobnostem, které se nějak zasloužili o mikulovský region. Těch oceněných je zatím 25 (spolek byl obnoven v roce 1992) a mě potěšilo, že mezi jmény byli i osobnosti, které jsem též znal. Kromě význačného historika Emila Kordiovského to byl literární historik Ivan Dorovský a v roce 2002 Stanislav Krátký, XXV. probošt mikulovské kapituly a dlouholetý známý farář v Hrádku u Znojma.

I my v Božicích bychom určitě našli osobnosti, které se za dlouhá léta její existence zasloužili o její duchovní, kulturní, sportovní a společenský rozvoj. Napadá mě několik jmen žijících osobností, které by si čestné občanství zasloužili. Většina z nich si již dnes užívá zaslouženého odpočinku, možná už nejsou nastupující generaci ani tak známí, přesto jejich pozitivní odkaz zůstane v Božicích trvalý. A to samozřejmě bez ohledu na to, zda nějaké ocenění dostanou či nikoliv.

Pokud je mi známo, byla za dobu existence našeho státu (od roku 1918) udělena 4 čestná občanství Božic. Prvním čestným občanem Božic byl jmenován prelát Max Mayer, kněz, regionální dramatik a osvětový pracovník v Českých Křídlovicích a Božicích, zakladatel našeho "kláštera". Posledním pak byl v roce 1950 tehdejší čs. prezident a předseda KSČ Klement Gottwald. O tom, že by po roce 1945 byl někdo další z božických či křídlovických občanů jmenován čestným občanem Božic, nevím. Když se však ohlédnu jenom třeba za uplynulými 30 lety, kdy žiji v Božicích, vidím ten výrazný posun, který naše obec udělala. Samo se to neudělalo. O současný významný obraz Božic se zasloužila řada lidí, každý ve svém oboru či oblasti, které rozumí a které se věnuje. Bylo by čestné si to přiznat a umět to i ocenit. Jenom si nejsem tak docela jistý, jestli už k tomuto hodnocení "bez předsudků" nazrála doba.
Co si o tom myslíte vy, vážení čtenáři, představitelé obce, společenských organizací, lidé rozmanitých profesí i koníčků? Máme koho oceňovat?
                                               Ladislav Nevrkla
                                           

Žádné komentáře:

Okomentovat