neděle 8. dubna 2012

XI. božický košt: Trošku jinak

Letošní - již XI. ročník přehlídky vín - Božický košt - byl letos organizován trošku jinak.

Pokud se ptáte jak a proč, budete se muset obrátit na pořadatele akce -Družstvo božických vinařů - aby vám novou filozofii akce vysvětlili jasně a srozumitelně. Jádrem "sporu" je  účast domacích vinařů versus vinaři přespolní.
Když si vzpomenu na ročník první - je to dneska skoro k neuvěření! Sešlo se nás několik v klubovně na hřišti ( to je ta místnost, kterou nám - obyčejným občanům - bývalé radnice z neznámých důvodů blokovaly). nesli jsme si s sebou sýr a chleba. Šel se mnou tenkrát starší syn Láďa a pan Vladislav Procházka, bývalý ředitel božické školy. V pohodě jsme se do té malé místnůstky vešli. Seděli jsme v koženkových křeslech, všichni jsme se znali, "sousedsky" jsem si povídali a k večeru jsme se rozešli domů. Bylo tam však teplo, anžto se akce konala snad až v květnu či červnu. Na prvním či druhém ročníku byl mezi námi pan senátor Pavlov a bylo to nezapomenutelné.
Další ročníky byly už tuším přesunuty do kulturáku. Nechyběli jsme na žádném. Až letos. Ani ne záměrně, prostě to tak nějak přišlo. Po skončení fotbalu mi to však nedalo a zašel jsem se podívat, přece jenom ... Akci tohoto typu považuji za velice dobrou a pro Božice nejen potřebnou a důležitou. Proto nepatřím k těm, kteří měli letos pocit, že tu bylo víc vinařů z okolí než domácích, a že to nebylo dobře. Přehlídka vín se do druhého desetiletí přehoupla v novém kabátě a ať už si o tom myslíme, co chceme, je to tak dobře. Jenom nechodit "po vyšlapaných chodníčcích"! To je vždycky špatně. Raději zkusit něco dělat jinak. Tomu budu vždycky fandit. A proto přeji Honzovi Kašpárkovi a spol., aby v nastoupeném trendu pokračovali a nenechali se otrávit.

                    Ladislav Nevrkla









Žádné komentáře:

Okomentovat