sobota 15. září 2012

Připravili jsme překvapení kola a vezeme si 3 body!

V době prohibice jsme slavili 17% vaječným likérem.
Chvalovice - Božice 1:2 (0:2). Branky: Chvalovice - 71´ Gabriel Mašek - Božice: 28´ Marek Chýla, 37´ David Švejdík. Určitě to čekal málokdo, my jsme v skrytu duše doufali, že máme na to zaskočit nějakého soupeře. Odnesly to Chvalovice. Blahopřání sklízíme, kudy chodíme! Díky za všechny, kteří se o tento úspěch zasloužili.
Do zápasu jsme nastoupili v následující sestavě: David Sláma - Zdeněk Chrenovský, Lukáš Machač, Lukáš Chromý - Marek Chýla - Marian Vávra, Jan Kudlička, David Švejdík, Pavel Ležák (kapitán) - Vlastimil Urban, Jaromír Jandásek. Na lavičce: Roman Šob (od 75´ místo Slávy Urbana), Tomáš Rauš (od 90´ místo Zdeňka Chrenovského), Petr Procházka a  Rudolf Čížek. Trenér Viktor Luskač, vedoucí mužstva Ladislav Nevrkla.
Na hřiště obávaného soupeře, byť nováčka soutěže, jsme jeli sice oslabeni o E. Egnera, T. Kudličku a A. Žáka, ovšem 15 připravených hráčů bylo velmi dobrým vkladem do zápasu. Už to je velká deviza našeho týmu v letošní sezoně. Poprvé nastoupil v základní sestavě Vlasta Urban na hrotu našeho útoku (minule střídal) a poprvé se na několik minut podíval na hřiště Tomáš Rauš. Ocenil bych však i Petra Procházku (ten už v předchozích utkáních nastoupil) a Rudu Čížka (ten na svůj debut v dresu božického áčka trpělivě čeká),  kteří jsou stabilní součástí týmu v kabině, při rozehrávání i na lavičce. Protože jsem si včera taky odbyl svůj debut na lavičce (zaskočil jsem za pracovně zaneprázdněného vedoucího mužstva Ivana Marka), tak jsem poznal, jak důležitá lavička pro mužstvo je. Ani jsem neměl čas vytáhnout foťák! Ta atmosféra je tam prostě úplně jiná než na ochozu nebo u zábradlí.
I domácí nastoupili v neúplné sestavě. Citelně asi chyběl Matúš Minarech (pracovní povinnosti na vinobraní), St. Bajgl, potrestaný Petr Jakub a další dva zranění hráči, nastoupit musel i trenér Jiří Hlávka st. Na lavičce se choulil jediný náhradník, který ani do hry nezasáhl. I tak v barvách domácích nastoupila "elita", která má zkušenosti z vyšších soutěží, především pak to byl záložník Martin Zifčák a gólman Stejskal.
Tradiční úvodní desetiminutovky jsme přežili. Domácí byli fotbaloví, u nás bylo nepřesností a různě nepodařených přihrávek či odkopů. Ale i my jsme se sem tam dostali do útočných příležitostí. Třeba už ve 2´ se Sláva uvolnil, přihrál Džampovi a ten vyslal na chvalovickou branku nepříjemnou přízemní střelu k tyči, kterou domácí gólman Stejskal kryl. Stejně tak v 11´ Jara potáhl míč po křídle a nakonec vypálil přízemní střelu těsně vedle. "Hoši, přebírejte to!" "Zase máme chaos." znělo v těchto chvílích z naší lavičky.
Brzy na to centroval Jara před branku a škoda, že míč před Slávou skočil, byla to dobrá příležitost. Vůbec běhavý Sláva byl v těch chvílích naším nejviditelnějším hráčem. Postupně jsme se ale dostali do hry. Výborný byl stoper Lukáš Machač, to skutečně velmi vítaná posila. Obranu si diriguje, jeho zásahy jsou jisté a přesné. 
Na práci si rozhodně nemohl stěžovat ani náš gólman Slámič, avšak vše likvidoval jistě a spolehlivě´.  Někdy ve 12´ domácí orazítkovali naše břevno. Po přímém kopu Lukáše Machače v 16´ do toho šel nebojácně Jara, ale domácí odhlavičkovali míč na roh. V té době to naši drželi dobře. Lukáš Chromý poslal sice míč po rohu jenom jako lehký pozdrav brankářovi, ale snažil se Jara hlavou, Sláva centrem a Lopík poslal míč do boční sítě. Ani další Jarova hlavička po standardce kopané ve 20´ Lukášem Machačem nebyla úspěšná. Opět nastaly těžké chvíle pro nás. Míč měli na kopačkách domácí a "jestli to takhle budeme hrát, tak to nemůžeme zvládnout". Až v 29´ přišla možná i nečekaně naše chvíle. Náš útok odvrátili domácí na roh. Ten kopal Marian dobře do skrumáže před branku, tam se nejlépe orientoval Marek Chýla, který se hrudí postavil míči tak dobře a důrazně, že ten skončil v síti překvapeného Stejskala. Ujali jsme se vedení 0:1 a rázem jsme byli na koni.
V 31´ jsme viděli naši pěknou kombinaci v podání Lopíka, Jary, Marka, opět Jary, Džampa, jehož střela byla sražená mimo. Z rychlého protiútoku jsme se zachránili před jednou z řady gólových příležitostí Chvalovic, ale pokračovali jsme v dobře rozehrané partii. Ve středu pole vybojoval a rozdal hodně míčů Honza a po ose Lopík - Jara - Džamp skončila další jeho tvrdá střela sražená v autu. V 37´ vybojoval Jara roh. K rohovému praporku se postavil Marian, jeho míč byl sražen na další roh. Marian si ho tedy postavil podruhé, tentokrát jej poslal přesně na Džampovu hlavu a ten naprosto přesně a nekompromisně směrem k zemi doprostřed odkryté branky skóroval podruhé. Zvýšili jsme tak svoje vedení na 0:2. Senzace kola získala jasnější obrysy. Teď jenom nedostat kontaktní gól, v nejhorším případě gól do šatny! Zůstali jsme aktivní, dopředu jsme znovu vyslali Jaru a posléze jsme se ukázali kombinací Džamp - Lopík. Bohužel jsme se nechali trošku vyvést z míry verdikty rozhodčího, a tak jsme taky začali sbírat karty. Sice žluté, ale bylo jich zbytečně moc a naše pokladna tak příští týden zchudne. Říká náš pokladník, že za zbytečné kecy si to každý viník pěkně zaplatí ze svého!
Ve 42´rozehrál míč přesně Honza, předal Džampovi, ten prodloužil Lopíkovi - a ten orazítkoval břevno! Odražený míč poté poslal Honza vysoko nad. Škoda, škoda, škoda. Kdyby to byla třetí branka, tak už v té chvíli by bylo po nich. Důležité bylo, že jsme v tlaku nepovolili, Lukáš Machač nakopl na Jaru a ten poslal svou střelu do rukou připraveného Stejskala.. I domácí se snažili využít našich kiksů a minel, tu největší příležitost zahodil ve 44´ hráč číslo 3. Výborně zahrál Lopík, který "podržel lajnu" a poté skončil míč v autu. Zakousli jsme, dobře jsme hlídali osobku, zvláště důležitá byla ta Marianova na Zifčáka a vydrželi jsme až do hvizdu rozhodčího. Do šaten jsme odcházeli s vynikajícím vedením 0:2! Tak o tom se nám snad ani nesnilo.

Do druhé půle nastoupily oba celky beze změn. Domácí vrhli vše do útoku a v 46´ vyslali nebezpečnou střelu, naštěstí nad naše břevno. Nervozita byla i naší straně, nováčkovskou daň platil hlavně Sláva, ale svým vytrvalým operováním v obranném pásmu domácích na sebe neustále vázal pozornost a zneklidňoval domácího brankáře. Pěknou brankovou příležitost v 47´ však poslal pravačkou do gólmana. Ve 49´jsme všichni zbystřili pozornost. To hlavní domácí akvizice Martin Zifčák zavelela k útoku a burcovala své spoluhráče, aby šli do nás, že jsme marní! Dokonce se mu ojediněle podařilo uniknout Marianovi, ale útočné akce domácích zůstávaly bezzubé. Naopak po pěkné spolupráci Marian - Džamp - Marek - Lopík jsme se ukázali i my, byl z toho však jenom aut. Hodně se bojovalo ve středu pole a zvlášť Honza s Džampem se řádně zapotili. 53´ a v naší obraně "díra jako prase", 54´ jasný gól (největší tutovka domácích), bravurně zachránil Slámič. "Jsme totálně v pr...i," znělo z naší lavičky. V té chvíli úspěšně zachraňoval Zdeněk před dalším nebezpečím (však jsem ho taky po zápase za tento a ještě jeden pozdější záchranný zákrok chválil). "Hoši, zklidněte to!" nabádal hráče Viktor. "Pojďme do nich!," zněl další povel a naši se nenechali dvakrát pobízet. U zrodu krásné akce stál v 56´ znovu Marian, poslal dopředu Jaru, ale jeho nebezpečnou střelu vyrazil Stejskal nohou. Závary domácích však pokračovaly, zachraňoval Mara, nastřelený Zdeněk, odkop Lukáš Machače a opět spolehlivý Slámič. Chvalovice znovu vrhly všechno do útoku. Zteč naší branky pokračovala. Marian zachraňoval na roh a z dalšího rohu v 60´ šla střela mimo.. Snad si chvilku vydechneme. V 63´jsme se zlobili za nežlutící se "háček" na Džampa. "Nekartuje se? To si budeme pamatovat!" "Pozor na to! Běžte k vápnu!" tak to vypadalo před naší brankou kolem 65´. Hráli jsme však dobře takticky, nastřelujeme soupeře na auty a občas se blýskneme jako třeba v 67´ dvojice Sláva - Jara a křižný míč jenom o fous minul branku.

V 71´ se domácí konečně dočkali. Nejdříve v 69´ nevyužili přečíslení (opět naše slabší chvilka), ale Mašek neproměnil gólovku, poté ho zastavil Lukáš Machač a Zdeněk srazil míč na roh. A právě přesný centr z rohu umístil nechytatelnou nádhernou hlavičkou Gabriel Mašek do naší branky. Domácí snížili na 1:2. V brankovišti zůstal ležet Džamp a tak se chvíli nehrálo, taky diskutoval Lukáš Machač s Honzou, ovšem stáli vedle rozhodčího a ten Lukášovi ukázal žlutou(?!).
Po dlouhé době útočíme. Na tabuli svítí 73´ (mimochodem tabuli domácí spustili až v 10´, neznámo proč) a střílí Marian. Následně je faulován náš hráč na polovině domácích, Mara chtěl rychle rozehrát a nechtíc trefil sudího. A zase se žlutilo. V 75´ přichází na hřiště Roman Šob, aby oživil naši útočnou řadu. Standardku kopeme do zdi a pěkná Honzova střela zdálky rozvlnila sice síť, bohužel jenom tu nad břevnem.. Ještě chvíli se držíme na půlce soupeře, kopeme další přímý kop, dobře se s míčem popasoval Roman. Ale znovu přichází útočná lavina domácích. Prý hrajeme špatně, zase jsme byli v obraně rozebraní, chvalovický hráč číslo 10 opět zmařil gólovku. Zaplaťpámbů! Nebezpečný centr chytil v 82´ Slámič, ale s rozehrávkou otálel a vykoledoval si ŽK. Ale naše soustředěná hra byla účinná, nenechali jsme se rozhodit, dokonce jsme se v 88´ dostali Zdeňkovou bojovností do šance, ale Jarovi byl v konečném účtování odmávnutý ofsajd. Roman dobře, Marian dobře, Džamp parádně a Slámič bezpečně. V 87´ vybojoval Marian svou hlavičkou roh a v 88´ bezpečně zachraňoval Lukáš Machač. "Ještěže tam byl Dědek!" volal na Lukášovu adresu jeden z nás. Následoval faul na Jaru, přímý kop a Jara vybojoval roh. To už běžela 90´ , 3 minuty se nastavovaly. V 91´ šel taktickým střídáním na hřiště Tom. Ve 92´ ještě kopali domácí standardku, ale hráči číslo 9 se nijak zvlášť nepovedla. No a to už všichni čekali na závěrečný hvizd. Ten přišel, my vybuchli v jásot, domácí odcházeli se sklopenými hlavami. 
"My jsme si sem jeli pro body, nejlíp pro tři body," říkal mi po zápase Honza. Asi když se nastupuje s takovým odhodláním a s takovou vírou ve vlastní síly, tak se dílo podaří.
Šanci dokázat, že se nám daří, budeme mít v neděli na vlastním hřišti. Hostit budeme našeho odvěkého rivala Jezeřany-Maršovice. Těm se zatím nebývale daří. Je to pro nás pořádná výzva.
Zápas řídil s velkým citem pro hru Šachl, na čárách mu asistoval velmi přesný asistent Fousek a slečna Procházková.

Dorost: Božice - Hrušovany n. Jev. 0:6 (0:3)

Zápas se soupeřem, který má hrát krajský přebor, ale z finančních důvodů kope letos okres, měl dost jednoznačný průběh. Navíc měl náš elitní střelec Sláva Urban v nohách kilometry naběhané ve včerejším těžkém zápase Hostan okresního přeboru ve Chvalovicích a tudíž těžké nohy. Přesto o našich hráčích hovořili zástupci soupeře s uznáním a zdůrazňovali, že jsme byli prvním soupeřem, se kterým si skutečně zahráli, který je jen neokopával a nestěžoval si u rozhodčích. 3 branky vítězů dal David Kadlečík, po jedné přidali Mikuláš Kuna, Josef Juráň a Lukáš Novotný. V 1. půli chytal Vojta Bačo, ve 2. poločase jej zastoupil Lukáš Svoboda a Vojta se přesunul do zálohy. I přes vysokou porážku jsme se dostali do několika brankových příležitostí, např. těsně před koncem Roman Šob, ale poslední úder patřil po kiksu našich zadních opět hostům.

                                Ladislav Nevrkla

Všechny výsledky:
Rakšice - Olbramovice 5:2
Jezeřany - M. Krumlov B 2:1
Bohutice - IE B 2:1
Oleksovice - Dobšice B 6:0
Jaroslavice - Práče 1:6
Přímětice - Miroslav B 0:2
V tabulce jsme nadále na 10. místě se 7 body (stejně jako Bohutice). Vedou Práče a M. K. B s 15 body.









4 komentáře:

  1. Ze Zpravodaje OFS: Chvalovice-Božice 1:2 (0:2). Domácí nastoupili s náhradníky v sestavě a do poločasu se trápili. V 1. minutě skončila
    jejich střela na břevně, pak přenechali iniciativu hostům, kteří je trestali góly Davida Fily a Marka Švejdíka. Ve druhé
    půli usilovali Chvalovičtí o korigování, výsledkem byla jen branka Gabriela Maška, ale na vyrovnání již nedosáhli.

    OdpovědětVymazat
  2. Takoví hráči za Božice nehrajou ...

    OdpovědětVymazat
  3. Napsal jsem do Jezeřan: Kdo přeje Krumlov, ten je fakt dobrý. Tak blahopřejeme a v neděli u nás vám zkusíme dokázat, že z Božic se momentálně body nevozí! :-) (lan).

    OdpovědětVymazat
  4. Z Jezeřan přišla odpověď: Božicím gratuluji k zisku třech bodů ve Chvalovicích.Oba týmy ukázaly, že umí hrát proti papírově silnějším soupeřům.
    Už se moc těším na vzájemné střetnutí. Věřte, že si pojedeme minimálně pro bod. :-). M.Š.

    OdpovědětVymazat