středa 12. září 2012

Výzva: Nepijte lihoviny a destiláty nejistého původu a složení

Vláda premiéra Petra Nečase dnes rozhodla, že stánkaři a provozovatelé jiných přechodných a mobilních provozů nesmí až do odvolání prodávat tvrdý alkohol, destiláty či tuzemák s obsahem alkoholu nad 30%.
K rozhodnutí se připojil i jihomoravský hejtman Michal Hašek, který vydal odpoledne výzvu ke všem občanům, aby nekonzumovali podezřelé lihoviny a požádal starosty o spolupráci při osvětě k závažné situaci způsobené požitím metanolu. Zveřejněna byla rovněž krizová informační linka: 518 601 335.
Existuje-li podezření na otravu metylalkoholem, jako první pomoc se doporučuje co nejdříve podat 1 až 2 decilitry 40 % kvalitního alkoholu, který může být zředěn například vodou nebo džusem. Vzápětí je nutné co nejrychleji volat záchrannou zdravotnickou službu.
Od pátku se zákaz rozšířil na 20% destiláty.
                             (lan)


1 komentář:

  1. teď už se nemůže prodávat alkohol v žádném obchodě!Jak se to objevilo v Praze,kde mají většinu kamených obchodů vietnamci tak šel zákaz natotata.To by mě zajímalo,co budou pít naši chlapi u průmyslovky?A kdo to zkontroluje a udělá tam konečně pořádek se záchodama.

    OdpovědětVymazat