pondělí 24. září 2012

V krajských volbách dva kandidáti z Božic (akt. 24.9.)

Kandidátky pro krajské volby již jsou uzavřeny a zveřejněny. Prolétl jsem je a vybral pro vás pár zajímavostí. Koho jsem přehlédl, tomu se omlouvám a klidně mě doplňte. Takhle jsem před časem upozornil na blížící se krajské volby.
A pokračoval jsem: "Tou první je konstatování, že z Božic v krajských volbách nekandiduje nikdo. Tedy, pokud jsem se díval dobře, u kandidátů totiž není uvedeno bydliště, to bude až na volebních lístcích." No a dnes jsem byl upozorněn, že z Božic přeci jenom někdo kandiduje. A jsou to dokonce kandidáti dva. Jeden na kandidátce Strany zelených, druhého najdeme před koncem kandidátky Národních socialistů - levice 21. století. Budu docela zvědav, kolik z vás tyto kandidáty zná. Toho prvního snad zná aspoň část občanů, jméno druhého jsem v Božicích slyšel poprvé!
Přesto jsem tam našel hodně starostů - ti by měli kandidovat povinně :-) - a mých známých nebo známých osobností. I když si to asi neradi připouštíme, volební matematika krajských a celostátních voleb je téměř výhradně stranická a tak, kdo kandiduje za nějaké obskurní sdružení, které nemá žádnou dlouhodobou základnu, ale je pouze náhodným slepencem různých osobností, či kandiduje za okrajové strany či sdružení, nemá prakticky šanci. Pak bych řekl, že je lepší nekandidovat vůbec!
Pokud jde o stranické kandidátky, jasně nejlepší a nejkvalitnější je kandidátka Občanské demokratické strany (ODS). A to i z pohledu kandidátů ze Znojemska. Ze tří sociálně demokratických stran mají ze "znojemského pohledu" lepší složení Zemanova strana SPO a Paroubkův LEV 21 (národní socialisté). Samotná ČSSD je na Znojemsku v krizi a tomu odpovídá i zastoupení kandidátů. Výraznou pozici má kandidát TOP 09, slušnou pozici má  kandidát KDU-ČSL, horší kandidát KSČM. A to je vše.
Zbylé kandidátky se "znojemskými" kandidáty jsou upřímně řečeno zcela bez šancí.
A teď stručný přehled se jmény podle vylosovaných volebních čísel. Velké množství starostů jsem např. našel hned na první jihomoravské kandidátce Sdružení nestraníků. Na 7. místě Ing. Jaroslav Jenšovský, starosta Dobšic, na 9. místě Petr Zálešák, starosta Jaroslavic a na 10. místě Bc. Šárka Ježková, starostka Blížkovic. Na 14. místě této kandidátky je Zdeněk Bobok, starosta Borotic a na 18. místě Mgr. Josef Rebenda, starosta Břežan.
Na kandidátní listině Strany zelených a nezávislých kandidátů najdeme na 19. místě Bohuslava Bernarda, 39 let, realitní makléř z Božic (pro ty, co nevědí, Bernardovi bydlí naproti sv. Donátovi). Bohuslav Bernard je rovněž 2. místopředsedou Jihomoravské krajské organizace Strany zelených.
Zemanovce vede Mgr. Marian Keremidský, vychovatel v Zámku Břežany, na 10. místě je bývalý poslanec Dalibor Štambera a řada dalších kandidátů ze Znojemska. Silné obsazení má Paroubkova strana LEV-21. Na 6. místě kandiduje Mgr. Helena Šotkovská z Čejkovic, na 9. místě Jan Šinogl, bývalý starosta Strachotic a další kandidáti včetně bubeníka oblíbené kapely CODEX Pavla Šotkovského, který je na 66. místě. Ještě o dvě místa níže najdeme Cyrila Tunku, 43 let, tesaře z Božic. Moc se mu omlouvám, ale neznám ho. Ani podle jména, možná od vidění. Hrušovanský politik Ing. Patrik Reichl je na 14. místě kandidátky Nezávislých, stejně jako Ing. František Jeleček, starosta Slupi, na místě 22. Znojemský politik Jan Blažek vede kandidátku Věcí veřejných, krumlovský starosta Mgr. Tomáš Třetina je na 4. místě kandidátky TOP 09 a znojemský starosta Ing. Vlastimil Gabrhel je na 12. místě kandidátky ČSSD, stejně jako hostěradický starosta Bc. Marek Šeiner na místě 32 a miroslavský místostarosta Roman Volf na místě 45.
Na kandidátce ODS je na 8. místě únanovský starosta Ing. Vojtěch Fabík a na 17. místě jevišovický starosta Ing. Pavel Málek. 23. místo patří znojemskému lékaři MUDr. Petru Havlovi a najdeme zde i další politiky ze Znojemska, třeba kuchařovického starostu Bc. Lubomíra Mlejnka na 40. místě. Na této kandidátce jsou i starostové blízkých měst za hranicemi okresu Znojmo jako Rostislav Koštial z Mikulova na 4. místě a Ing. Josef Svoboda z Pohořelic na 30. místě.
Nezávislé demokraty vede předsedkyně školských odborů na Znojemsku Mgrt. Růžena Šalomonová a najdeme zde řadu kandidátů ze Znojemska (z Miroslavi, z Hrušovan n.J., z Jiřic u M. i ze Znojma). Na kandidátce KDU-ČSL je na 4. místě místostarosta z Přeskačí Ing. Jiří Němec. Na 9. místě kandidátky DSSS (dělnické strany) najdeme známou znojemskou osobnost Jindřicha Kurdiovského. Řadu známých (ale ne ze Znojemska) jsem našel na kandidátce Konzervativní strany.
A tak jediné, co mi na kandidátkách chybí, je jméno božického starosty! Věřím, že příště už tomu bude jinak. Kontakty, informace, výměna zkušeností, to všechno jsou věci k nezaplacení. Čím dřív na to přijdeme, tím lépe.

                                             Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat