neděle 18. listopadu 2012

Božickými cestami necestami

Není v Božicích v současné době sledovanějšího tématu než je kanalizace. Díry v zemi pomalu mizí a na řadu přicházejí terénní úpravy. Ty nejdůležitější se týkají opravy našich silnic.

Máme asi všichni nějakou představu, jak by opravené komunikace měly vypadat. Jsme proto velice kritičtí k tomu, jak již hotové komunikace vypadají. A tady vstupujeme na hodně hladký led! Asi by mělo vedení naší obce svolat ještě do konce roku 2012 besedu s občany na jediné téma: opravy našich komunikací - možnosti - představy a realita. S dosavadní informovaností nás občanů je to v tomto směru nedostatečné a vznikají tak zbytečné konflikty, rozladění, emoce, udávání a vím já, co ještě. Této dezinformační blamáži je třeba jasnými kroky a opatřeními předejít.
Je určitě rozdíl, když páteřní komunikaci opravuje státní firma SÚS Znojmo a něco jiného, když místní komunikaci opravuje firma Strabag a ještě něco jiného, když místní komunikaci zacvakne celou obec. Taky je evidentní, že by kvalitě opravovaných silnic jednoznačně pomohlo, kdyby byly krajnice zpevněny štětováním nebo by obalovaná drť byla položená do obrubníků. Bylo by dokonce jedno, jestli starých nebo nových, hlavně kdyby to bylo do obrubníků!!!Díval jsem se dnes u II. MŠ a Čadových, že tam, kde je obrubník, vypadá silnice úplně jinak, než když je krajnice rozplyzlá, nerovná a velice rychle začne ujíždět do příkopy. Naprosto jasné pak je, že silnice od Chlubnových k Žilíkovým by si zasloužila celá nový povrch. Jestli to zůstane tak, jak se to momentálně rýsuje a jak to slibuje firma, která zajišťuje výstavbu kanalizace, pak to bude dílo nejen polovičaté, ale hlavně velmi nevzhledné. Vysvětlujte pak návštěvníkovi, že to jinak nešlo! Jezdím občas do práce přes Troskotovice a Vlasatice, zajeďte se tam podívat, jak vypadá oprava komunikací po kanalizaci.
Taky jsem se zašel podívat na zpevnění cesty u novostaveb za školní zahradou. Je to výrazný krok vpřed před tím, co zde bylo do uplynulého týdne, ale nepochopil jsem, proč ta úprava končí se školním plotem a 30 metrů před Kunovými zůstalo netknutých a hrbatých.
A taky chápu občany Křídlovic, kteří bydlí v ulicích, kde se pokládala kanalizace. Tam jde momentálně - obrazně řečeno - o život!
                Ladislav Nevrkla







12 komentářů:

  1. V těch Křídlovicích jsou ty cesty z písku opravdu skvělé, po prvním dešti je to díra vedle díry. Poslední náznak alespoň opravení děr jsem zaznamenal zhruba před měsícem... (nechci nikomu křivdit, v Božicích přez týden nejsem, ale kvalita cesty mi po pracovním týdnu vždy přijde v lepším případě stejná jako na začátku týdne...). Ale abych jen nekritizoval, nová silnice je stejně "rovná" jako ta stará, takže uvedení do původního stavu = chirurgická práce...

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím čtenáře těchto stránek , a protože nevím , jak napsat nový článek , připojuji pár řádek k tématu kanalizace. Po ukončení prací na pokládce kanalizačního potrubí se začaly opravovat cesty a chodníky, opravy jsou již téměř hotovy . Obnovuje se i chodník od Fučíkových ke kulturnímu domu. Pokládá se nová dlažba, osazeny byly i nové obrubníky. Mohlo to být pěkné, ale proč je ten chodník jako had ? Proč ? Místa je všude dost, chodník mohl
    být lomený jen 2x , mohly se napravit dřívější chyby. Teď tu máme nový chodník, ale úplně nesmyslně je zalomen několikrát. Zastavte tuto stavbu , a prosím vás, předělejte ty obrubníky do správného směru! To se budeme zase
    pár desítek let dívat na tuto lajdáckou práci? Kdo to vlastně řídí ? Vždyť to tluče do očí a i laik by ten chodník směrově položil lépe. Za pracovníky tzv. rychlé roty , kteří jsou v tom určitě nevinně,i když také mohli něco
    namítnout ,odpovídá asi místostarosta, ať tedy stavbu zarazí a dolní část chodníku nechá předělat. Jen z dlaždičů
    prozradil, že se muselo uhnout ,protože si tam někdo udělal parkoviště. Je-li to pravda, ať žijí zájmy jednotlivce nad zájmy veřejnosti. Možná, že se někomu nebude můj článek líbit, ale chtěla jsem upozornit na něco, co jde ještě, by´t na poslední chvíli napravit. /mat/

    OdpovědětVymazat
  3. Nějak nám zapadl tento diskusní příspěvek a to by bylo škoda.

    OdpovědětVymazat
  4. Ano, byla by škoda, kdyby článek zapadl, zajímavý by byl názor i ostaních občanů ,a také by byla jistě zajímavá reakce odpovědných ! Ale nevěřím, že se něco na tomto díle ještě změní. Škoda, ale říká se dvakrát měř a jednou řež !

    OdpovědětVymazat
  5. Je pravdou, že je potřeba potřebná kanalizace, ale někteří obyvatelé se na ni i vymlouvají s tím, že za "neupravenou" fasádu jejich domu může špatná silnice, či kanalizace. Jak je však vidět na prvním obrázku, není to vždy pravda. Jedna polovina domů (kde bydlí Tomáškovi) je neskutečně zanedbaná a druhá je krásně opravená. K tomu už není co dodat. Vše záleží hlavně na majiteli domu jak se k tomu postaví a nevymlouvá se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Milý anonyme, dlouho jsem zvažovala, zda stojí za to reagovat na tento druh příspěvku, ale vzhledem k tomu, že je zde přímo útočeno na mou rodinu, cítím potřebu ji bránit. Respektuji názor každého a jsem si plně vědoma skutečného stavu domu mých prarodičů, takže k tomuto nemám v úmyslu se jakkoliv vyjadřovat. Co mě ale zaráží je takt, který postrádáte. Podle Vaší informovanosti je zřejmé, že máte k Božicím blízko, protože kritizujete nemovitost, která ani není na přiložených fotografiích zachycena, tudíž si musíte být vědom(a), že načasování Vaší reakce je přinejmenším nevhodné,což už o něčem vypovídá. Nechápu , z jakého důvodu přikládáte tento komentář ke článku vloženému před dvěma lety, úmyslný útok na majitele je více než evidentní. Pro příště se, milý anonyme, laskavě vyjadřujte k věcem, kterém Vám přísluší hodnotit a o kterých skutečně něco víte. Denisa Tomášková"

      Vymazat
  6. Dobrý den, pane Hladíku, doopravdy jsem z vašeho příspěvku "vytečkoval" jednu větu. Nebyla vulgární, ale já jsem přesvědčen, že by se dotkla! A u diskuzí ke školnímu plesu se též mýlíte. I tam jsem odebíral podobné části jako u vás. Na 60 diskuzních příspěvků bylo těch, kteří měly jiný názor pouze několik a nepovažoval jsem za fér, aby jejich hlas vůbec nezazněl. Když byl třeba i od lidí veřejně činných (byť nepodepsaných). Věřte mi, že to není příjemné zasahovat do něčích myšlenek, ale já na tomto blogu zaměstnávám jenom sám sebe a i mě občas něco "uteče", co mě potom mrzí. Možná i ty "cenzorské zásahy". V obecné rovině nejsem jejich příznivcem. Ale když se pak na vaši hlavu sesype všechno, i co jste nenapsal, ale umožnil pustit na veřejnost, tak byste taky zvažoval ... I tak díky, snad i za pochopení. (lan)

    OdpovědětVymazat
  7. "Dobrý den, pane Hladíku. Děkuji Vám za Vaši reakci na nevhodnost některých komentářů. Nevím, zda Vaši poslední reakci chápu dobře, pokud se však týká mě, ráda bych vše uvedla na pravou míru. Anonymní příspěvek, ve kterém jeho autor cíleně útočí na mou rodinu, byl na tyto stránky umístěn dne 15. února, přičemž já jsem ho objevila zhruba po týdnu. Neváhala jsem s reakcí, nicméně můj příspěvek ke správci vůbec nedorazil. Kontaktovala jsem proto pana Nevrklu, který se mi za zveřejnění jména omluvil a následně provedl úpravu a pomohl mi vložit moji odpověď. Ovšem v momentě, kdy se z onoho anonymního příspěvku "vytečkovalo" konkrétní jméno, nepůsobil tak jednoznačně útočně, jak zřejmě jeho pisatel zamýšlel a moje reakce tak postrádala smyl. Vzhledem k tomu, že anonym zde visel už nějaký čas a během této doby sis jej mohlo prečíst několik čtenářů, trvala jsem na zveřejnění své reakc
    e. Proto jsme se s panem Nevrklou dohodli, že s mým souhlasem zveřejní příspěvěk v původním znění.
    Jinak Vám děkuji, že sdílíte můj názor na takovýto druh příspěvků. Nepatří to sem a je to ubohé. Denisa Tomášková. "

    OdpovědětVymazat
  8. Můžu potvrdit to, co píše paní Denisa Tomášková a tímto považuji i tuto diskuzi za uzavřenou. (lan)

    OdpovědětVymazat
  9. Příspěvky pana Hladíka byly na jeho přání odstraněny. (lan)

    OdpovědětVymazat
  10. Anonymní příspěvek není publikován. Značku JF neznám. (lan)

    OdpovědětVymazat
  11. Anonymní příspěvek není publikován. Značku JF neznám. (lan)

    OdpovědětVymazat