sobota 21. prosince 2013

Pivařův sen ve vinném sklepě aneb vernisáž dřevořezeb

Krásnou předvánoční akcí se bezesporu stala vernisáž výstavy dřevořezeb Václava Bárty instalované v rotundě obecního sklepa v Božicích. Zimní sobotní odpoledne zahájil starosta obce Karel Hala a autora i jeho tvorbu představila slečna Kristýna.
Zahřáti pravým božickým punčem z dílny magistry Leisserové jsme opatrně sešli do rotundy sklepa (dříve ledárny hospody U Dubů) a nechali jsme se unášet podmanivými tóny hudebního sboru božické pobočky ZUŠ. Prohlídku jednotlivých vystavených děl jsme si doplňovali sdílením uměleckých zážitků i dotazy na autora. Zkrátka nepřišli ani netopýři pohroužení do zimního spánku a pohodlně zavěšení u stropního otvoru do rotundy.
Nabaženi uměleckými zážitky jsme volným tempem přešli do druhé části sklepa. Na jejím konci na nás čekala výborná ochutnávka kvalitních vín z vlastní produkce místostarosty obce Jiřího Čady. Postupně se nás zde sešlo docela dost na to, abychom si prostor solidně zateplili. Odchod nám zpestřil pan starosta svařákem a tak umocnil celkové výborné hodnocení zdařilé akce.
Kdo nepřišel do sklepa dnes, má možnost ještě po celý zítřejší den - neděli 22.12.2013 od 10 do 18 h. Pokud byste chtěli některou dřevořezbu zakoupit, vezměte si s sebou přiměřený obnos - cena jednotlivých děl se pohybuje od 1.500 Kč do 4.900 Kč. Václav Bárta je mladý tvůrce, který v rámci rodinné firmy Řezbářství Ynami (http://ynami.cz) vytváří mj. obrazy - dřevořezby, intarzie a plastiky vyřezávané z jednoho kusu dřeva, přičemž tvoří z různého dřeva, ať je dubové, smrkové, olšové, březové, jasanové či lipové. Motivy pak najdete v jeho díle širokospektrální - od plastiky Madony přes Kouzlo okamžiku či Spisovatelovu múzu až po Pivařův sen. Firma pak na vaše přání zhotoví prakticky cokoli ze dřeva nábytek, kuchyně, schody, podlahy), včetně návrhů, dopravy a montáže.
Celou akci připravila Eliška Leisserová s rodinou a přáteli za vydatné pomoci naší obce. Vlastně to byl působivý vánoční dárek nám občanům a určitě nebyl poslední. Děkujeme.

                       Ladislav Nevrkla




Starosta zahajuje, nestor Zdeněk Jandásek v popředí

Autor dřevořezeb Václav Bárta


Eliška Leisserová, soubor ZUŠ a Václav Bárta

Plastika Madonna




Pivařův sen




Ochutnávka - Jiří Čada ml. a st.

Vstup do obecního sklepa bude v roce 2014 upraven

Žádné komentáře:

Okomentovat