neděle 22. prosince 2013

Už se zase těšíme na Ježíška!

První zimní den máme zdárně za sebou (dokonce mrzlo byť bez sněhové nadílky), dneska zapálíme poslední svíčku na adventním věnci (myslím, že dneska už nechybí v žádné rodině a přitom nám to nikdo ani nenařizuje, ani nezakazuje) a v úterý se všichni těšíme na Ježíška.
Ani bych o tom nepsal, kdybych si včera nevšiml titulku v novinách: Kdo nosí dětem dárky - Ježíšek, Pere Noel, Božičnjak i Saint Vassilius. První dva jsou známí, čtvrtý se dá odvodit, ale co ten třetí? Božičnjak. Že by v Božicích nosil dárky někdo nový? V Božicích Božičnjak? To by bylo fakt stylové. Ne, nebojte se, v Božicích se nic nezmění. Nebude nás strašit ani Santa Klaus, ani děda Mráz se Sněguročkou, ba ani Božičnjak. Dárky pěkně podle tradice přinese Ježíšek, podobně jako na Slovensku, v Rakousku a v jižním Německu. S Ježíškem se potkají i v Maďarsku, podstatné části Chorvatska, v části Francie a ve Švýcarsku. V těchto zemích však mají už drobné odlišnosti, stejně jako překvapivě i v Polsku, kde sice drží přísný půst, mají jesličky i stromeček, ale dárky přináší večer 24.12. svatý Mikuláš! Ježíška neznají ani v Itálii a v celé severní a východní Evropě.
A pokud jste zvědaví, kde by vám nadělil na Štědrý den Božičnjak, tak byste museli do nekatolických částí Chorvatska. Jeho "příbuzný" jménem Božičko nosíval dárky dětem ve Slovinsku. Tam ho ale vytlačil děda Mráz (u nevěřících nosí dárky na Nový rok) a Santa Klaus (u věřících katolíků dárky nosí až 25.12.).
Zaplaťpámbů za našeho Ježíška a za všechny, kteří odolali ideologickým nesmyslům s dědou Mrázem i Santou Klausem. Kdo chce podpořit iniciativu Zachraňte Ježíška! - viz http://www.zachrantejeziska.cz/, může ji podepsat na uvedených webových stránkách. Její podtitul je jasný a srozumitelný - zachraňme tradičního českého dárkonoše a českou tradici Vánoc.

                   Ladislav Nevrkla

P.S. Kromě červeného tlouštíka Santa Klause bytostně nesnáším český text krásné vánoční písničky Rolničky, kde se zpívá ... kdopak vám dal hlas? Kašpárek maličký nebo děda Mráz?






Žádné komentáře:

Okomentovat