pondělí 10. února 2014

Kino Marta: Jak vznikala železniční trať přes Božice

Avizovaná velmi zajímavá přednáška dr. Jiřího Kacetla, pracovníka Jihomoravského muzea ve Znojmě a místopředsedy Spolku pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě, se bude konat v úterý 11.2.2014 v 18 hodin v kině Marta v Božicích.
Podrobnější informace jsou uvedeny na připojeném plakátku a tak jenom upozorňuji, že se během besedy budete moci zeptat na vše, co souvisí s tratí Znojmo - Hrušovany n.J., vše o železniční stanici Božice u Znojma (dříve zvané Božice - Jaroslavice), o možnostech obnovení trati Hevlín - Laa a.d.Th. a dozvíte se hodně zajímavostí souvisejících s plány na vybudování železničního spojení z Vídně do Brna i s odbočkou do Znojma. Úplnou raritou pak je původní záměr zřídit železniční uzel nikoliv v Hrušovanech n. J., ale v Břežanech (tehdejší Fryšavě) a vybudovat trať do Znojma kolem Božic z druhé strany než ji známe dnes.
Tak se přijďte podívat na první společnou akci vznikajícího Vlastivědného spolku pro Božice (a okolí), kina Marta a Obce Božice. Panu starostovi a oběma Ivanům už teď děkuji za velice vstřícný přístup a pomoc.

           Ladislav Nevrkla

5 komentářů:

  1. Zdravím!
    Když se někoho zeptám, jestli jde zítra do kina na přednášku o železnici, tak ......
    Nikdo o ničem neví!
    To zase bude veliká účast!
    Chtělo by to lepší propagaci!

    OdpovědětVymazat
  2. Ještě bych mohl jít dům od domu :-)! Kdo bude chtít přijít, přijde. Rád si nechám poradit, který propagační kanál jsme vynechali. (lan)

    OdpovědětVymazat
  3. Jaj, teď jsem si uvědomil, že jsem plakátek nedal v hospodě na nástěnku. To bude ta chyba :-(! Dneska napravím! (lan)

    OdpovědětVymazat
  4. Propagační kanál? Třeba obecní rozhlas. Neslyšela jsem to hlásit.
    Jinak se omlouvám, dnes jsem už viděla plakátek.
    Ale do té hospody to určitě dějte ..... a bude to před tou akcí, nebo až po?
    No, nic ve zlým, sranda musí být.

    OdpovědětVymazat
  5. Podle info z obce to hlášeno bylo a je, ale já nebývám v době hlášení doma, tak to nemůžu posoudit. A v hospodě to už visí - vedle tabulky s výsledky kulečníkového turnaje a nad fotkou ze silvestrovského fotbálku. Bylo zajímavé, že se i o můj plakátek s besedou o historie železniční trati zajímali, ale kolik jich přijde dnes v podvečer do kina si netroufám odhadnout :-)! (lan)

    OdpovědětVymazat