sobota 1. února 2014

Z Božic musí mít Evropská unie radost!

Právě dneska vyšel v médiích materiál s příznačným názvem Patří akát do Evropy? Hrozí mu černá listina. Při cestě z Božic do Borotic by komisaři Evropské unie přímo zajásali, neboť převážně akátové stráně jsou pravidelně rok co rok omlazovány.
Nenazýval bych to likvidovány nebo prořezávány či tak nějak podobně. Prostě se zde provádí jednak těžba, jednak řádné vyčištění a na druhou stranu výrazné omlazování porostu, jak dosvědčují fotografie loňských a předloňských holosečí.
Docela souhlasím s postupem naší obce, která na přímý dotaz, jak plánovaně provádí výsadbu nových lesních porostů, odpovídá, že nijak, jelikož akát, který zde roste, k naší krajině už dávno jednoznačně patří a nikdo ho plánovitě a nákladně nemusí vysazovat. Jedním z mála druhů, který možná bude i akátu nebezpečný, je jiný invazní strom naší krajiny pajasan žláznatý. Ten vylučuje produkty likvidující vše živé okolo sebe a ještě je navíc naprosto k ničemu. Na rozdíl od trnovníku akátu, který dávám kvalitní tvrdé palivové dřevo, jeho květ mají rády včely (a akátový med paří k nejkvalitnějším a nejžádanějším) a tam, kde trpí smogem, eliminuje jej.
Na závěr pár chytrých údajů: Akát byl našimi předky dovezen a záměrně rozšířen v průběhu 18. a 19. století. Pochází z Apalačských hor a z Mexika. Akáty jsou stinné a v době květu výrazně vonící květy, čímž dělají problémy astmatikům a alergikům. Čerstvá kůra i větévky jsou léčivé, např. při překyselení žaludku či při neuralgii líce. Květ akátu je droga sbíraná pro farmaceutické zpracování. Akátové dřevo se používá v nábytkářství, na stavbu plotů nebo i malých člunů. med z akátu má velmi světlou barvu a patří k nejléčivějším medům.
Takže ať si páni úředníci z Evropské unie plácají co chtějí, my si náš akát vzít nedáme. Češi jako známí euroskeptici na to budou mít i dost sil, pokud budeme v květnových volbách volit méně prounijní kandidáty. Bohužel ti současně vládnoucí, kteří nám chtějí co nejdříve naservírovat i EURO, to určitě nebudou.

                     Ladislav Nevrkla





2 komentáře:

  1. Chybou v obecních lesích je to, že se porost prosvětluje, zbavuje podrostu, les je řídký a časem ,místo aby zmladil, zaroste trávou a jinou buření a zdrnovatí. V takových místech i akát později těžko zmlazuje, o tom se můžete v lesích kolem obce přesvědčit. Akátový les potřebuje k zmlazení světlo a volný prostor nad sebou. Vysoké,.i když řídce rostoucí dospělé stromy, mladší, konkurenční výmladky udusí. Lepší je vykácet celý pás, paseku vyčistit, ošetřit a nechat bez dalších nákladů růst, po pěti letech a někdy i dříve , nový les již kvete a stačí jej pouze prořezat. Že je to pravda, o tom svědčí třeba zmlazený obecní les nad Kolonií. Obec by měla více naslouchat hlesu revírníka. -hic-

    OdpovědětVymazat
  2. Pozor na nepřesné údaje, akát je toxický pro všechny ostatní rostliny podobně jako pajasan. Vytlačuje tak všechny původní druhy nejen dřevin, ale i keřů a bylin, navíc je toxický i pro živočichy (hlavně kůra).

    OdpovědětVymazat