neděle 6. července 2014

Kohoutí kříž přivítán do obce

Na malé slavnosti spojené se svěcením opraveného pašijového neboli Kohoutího kříže se v neděli 6.7.2014 po poledni sešel houfek božických občanů i návštěvníci z okolí. Starosta obce Karel Hala přivítal účastníky, slovo si vzal autor opravy Ing. arch. Petr Roztočil a břežanský kněz Mgr. Petr Bartoněk provedl velice přístupný obřad svěcení.
A pak už se diskutovalo, bavilo a hodovalo. Jak to má na správné slavnosti být.
K opravě uvedl Karel Hala, že stála 180 000 Kč, z toho státní dotace pokryla 130 000 Kč. Ing. arch. Roztočil připomněl, že při opravě byla nahrazena betonová horní část (kříž s ukřižovaným Kristem) pískovcovým kamenem. Památka tak nyní tvoří jednolitý celek. Kovová ohrádka (oprava, doplnění chybějících prvků a nátěr) je dílem miroslavského Vojty Hrubého a celková úprava terénu včetně vybudování nových základů je dílem zaměstnanců naší obce.
Každý účastník obdržel pamětní kartičku, na níž jsou zachyceny dvě z naposledy opravených památek - Bílý kříž a Kohoutí kříž. Určitě by bylo dobře, kdyby v této podobě byly postupně zachyceny i další pamětihodnosti i přírodní zajímavosti naší obce. Jako autor námětu a obsahu aktuální infokarty to myslím můžu slíbit.
V družné atmosféře se pak posedělo, pojedlo a popilo. Občerstvení zajistily rodiny pořadatelů (Halovi, Čadovi a Nevrklovi), výborné roséčko z rulandského modrého a chardonnay dodal ze svého sklípku Robin Turoň.

                   Ladislav Nevrkla



















tento snímek převzat z webu obce


2 komentáře:

  1. Nebylo by od věci, kdyby bylo upřesněno, pro ty, kteří už v Božicích nebydlí, kde se tyto historické památky nacházejí. Děkuji.Jura F.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za podnět. Připravím malý přehled všech relevantních památek v naší obci i s pokud možno jasnou přesnou lokalizací. (lan)

    OdpovědětVymazat