pátek 4. července 2014

Za jakou Moravu?

Božice 4.7.2014 v 17 h
Někdy si člověk říká, jestli u nás v Česku jde něco normálně. No jistě: NIKDY! My jsme totiž přeborníci v tom, jak i zdánlivě jasné, jednoduché a přirozené věci zkomplikovat, znejistět, dokonce znevážit. Tak třeba náš vztah k Moravě!
"Z kama si?", se ptají v Pravicích či Břežanech. Snad to vědí. Zjistil jsem, že náš rod pochází z různých koutů historické Moravy a na Moravě vždycky žil. Je to nějaká hodnota? Samozřejmě. Minimálně v těžkých životních chvílích máme nějaký pevný bod své identifikace. Odněkud jsme, někde jsme žili a jako příslušníci nějaké entity se cítíme. Co na tom, že přesně nevíme, jak bychom ten svůj pocit pojmenovali. Důležité je, že existuje.
Vyvěšování symbolu Moravy by mělo být právě takovým vyjádřením pocitu sounáležitosti. Sounáležitosti s historií území, kde žijeme, historií našich rodů a konečně i naší současnosti. Řekl bych dokonce, že to poslední by mělo být nade vším. Proč si tedy aspoň jednou za rok neformálně nepřipomenout, že žijeme na území, které má historické označení Morava? Je to něco proti něčemu? Zavání to nacionalismem? Zavání to snahou o "samostatnou hvězdičku" na vlajce Evropské unie? Myslím, že tyto hlubokomyslné myšlenky se můžou zrodit jenom v hlavách těch, kteří právě v těchto kategoriích přemýšlejí. Je mi proto upřímně líto třeba představitelů Ostravy nebo Hustopečí, že se k vlajkové iniciativě dosud nepřipojili. Neukazují svou zralost, ale svou malost!
P.S.1. A jestli vyvěšovat vlajku žlutočervenou se zlatočervenou šachovnicovou orlicí na modrém štítu, nebo modrou s bíločervenou šachovnicí? Na to je jednoduchá odpověď: bíločervenou šachovnici nám již dávno vyfoukli Chorvati. Nikdo nikde neztotožní Moravu s touto symbolikou. Proto patří na vlajku Moravy žlutočervené pruhy (byť pro někoho pseudoněmecké) se zlatočervenou orlicí. V tomto má mou podporu i jihomoravský hejtman Michal Hašek. Na rozdíl od studeného modrého praporu, jak ho prosazuje třeba uznávaný heraldik dr. Štarha. Toť věc názoru a citu.

P.S.2. V Božicích zavlaje dnes vedle státní vlajky České republiky i vlajka Moravy. Žlutočervená. Doprovodnou akcí je nedělní přivítání opravených památek do obce. Sejdeme se 6.7.2014 ve 13 hodin u Kohoutího kříže.

                         Ladislav Nevrkla


Žádné komentáře:

Okomentovat