čtvrtek 21. srpna 2014

V božickém domově nacvičovali poplach i zavařovali okurky

V sociálních zařízeních podobně jako třeba ve školách je třeba věnovat náležitou pozornost požární ochraně a bezpečnostním předpisům vůbec. Součástí těchto opatření je i nácvik evakuace v případě, že k mimořádné události dojde.
Právě takové téma nacvičovali počátkem srpna v božickém domově důchodců. Na webových stránkách domova se o tom píše: Dne 4.8.2014 probíhal v Domově důchodců Božice cvičný požární poplach. Zaměstnanci po vyhlášení požáru evakuovali klienty na invalidních vozících. Bc. Ludmila Petříčková, OZO v PO, seznámila zaměstnance s tím, jak se v případě požáru zachovat. Akce proběhla bez komplikací a pro zaměstnance byla zdrojem cenných praktických zkušeností. Na závěr si všichni přítomní popřáli, aby podobnou situaci nemuseli řešit ve skutečnosti.
Na to za týden navázalo školení o možných havarijních situacích, s nimiž by se mohli v areálu domova uživatelé služeb setkat. I o tom je zmínka na webu: Dne 12.8.2014  Bc. Petříčková Ludmila,OZO v PO, seznámila klienty Domova důchodců Božice s havarijními situacemi, které se mohou vyskytnout v domově. Zároveň je poučila, jak se v takovém případě zachovat.
A rámci tradičních aktivit byly pro božické seniory připraveny Slavnosti okurek. Určitě to byla zajímavá akce, která zúčastněné seniory velmi zaujala. Na webu se k tomu uvádí:
V Domově důchodců Božice se aktivizace tentokrát točila kolem jídla. Klientky se věnovaly své oblíbené činnosti vaření a pečení. Recepty se vybíraly tak, aby se zpracovala úroda ze zahrádky. Nejdříve se upekla buchta z cukety. Zbylá cuketa se nakrájela na kolečka, potřela kořením a osmažila se do křupava na oleji. Pro mnohé klientky to byl nový gurmánský zážitek. Jak se vyjadřovaly, nevěřily, že z cukety se dá připravit taková dobrota. Akorát jim chyběla sklenička zlatavého moku. Dobrý nápad! Určitě bude příležitost si aktivitu zopakovat a nedostatek napravíme. Odpoledne se linula vůně nálevu na kvašené okurky. Pod šikovnými rukama klientek se plnily sklenice okurkami. Klientky se mezi sebou dohadovaly, který recept je ten nejlepší. Uvidíme, jak se jim dílo povedlo. Těšíme se společně na první ochutnávku.
                                                                                                       Podle webu DD připravil (lan)



Žádné komentáře:

Okomentovat