sobota 9. dubna 2016

Kde by mohla stát božická rozhledna?

Míst, kde by na božickém katastru mohla stát rozhledna není mnoho. Členitá krajina s převýšením ja jihu i na severu nenabízí žádný široký výběr. Vlastně zůstávají pouze místa dvě.


To první je mezi vinohrady Na terasách (Stará hora), které mi připomíná rozhlednu tuším u Zaječí na Mikulovsku ('nevzpomenu si teď, jak se rozhledna jmenuje, ale před několika lety jsem tam byl, bylo to v sezoně a vinaři pěkně hlídali své vinohrady),
To druhé je na vrcholku Nové hory, někde blízko současné myslivecké "kazatelny" neboli posedu, tak jak vidíte na nepříliš kvalitním snímku. Já vím, majitelům pozemků a vinařům se to asi moc líbit nebude, ale na druhou stranu znám mnoho míst, kde rozhledny vybudovali právě v turisticky atraktivním prostředí, právě i mezi vinohrady. Příkladem je nejen Zaječí, ale třeba i Velké Pavlovice a taky Mandloňová rozhledna na Starém vrchu u Hustopečí. Všechny jsem před lety navštívil a všechny jsou zajímavé. A zajímavá je i ta nám nejbližší u Drnholce. Není vysoká, ale vidíte z ní široko daleko.
            (lan)


Žádné komentáře:

Okomentovat