čtvrtek 7. dubna 2016

Tajemství staré božické půdy

Že se dá i dnes najít za trámem starých božických a křídlovických půd leccos zajímavého, nemůže nikoho překvapit. Zbraně a střelivo to už dneska bývá výjimečně, spíš se tam v malém prostoru skrývají fotografie a listinné dokumenty či památky.


S odstupem skoro tři čtvrtě století už se jedná o historické materiály, na nichž je patrný nejen nános prachu, ale cenná je i jejich sběratelská a badatelská hodnota a v neposlední řadě mají význam i pro sestavovatele rodokmenů a rodinných alb.
Na lékařském receptu toho stojí za povšimnutí velmi mnoho. Zkuste to nejdříve sami, já to průběžně doplním v dalších dnech.
Já jenom připomenu těm, kteří tolik z historie Božic a Českých Křídlovic nevědí, že po připojení našich obcí k Německé říši byly obě obce spojené (ale nepřečíslované) a dostaly úplně nový název Neuweidenbach. Aby mohla zůstat čísla domů, používal se pro božickou část název Neuweidenbach-Ost a pro křídlovickou Neuweidenbach-West. Pan doktor Drescher si v roce 1937 koupil celý dům pozdější pošty (včetně bytu, kde naposledy žili Rezkovi) a tam, kde si pamatujeme poštu, měl lékařskou ordinaci. Současně působil i jako praktický lékař  v Břežanech (=Frischau).

                   (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat