sobota 16. dubna 2016

Víte třeba, že .... (dopl.)

Hospoda U Šíbla u božického nádraží se zgruntu přestavuje a že už po svém otevření nebude klasickým hostincem, ale spíše vývařovnou a jídelnou? Můžete se na vlastní oči přesvědčit, jak se areál proměňuje a čistí.


V Hrádku otevřeli před časem nový obchod Potraviny. Naproti prodejně COOP Jednota. Prodejna na křižovatce se taky proměnila, už to není Flop, ale Potraviny.cz. Tu novou prodejnu provozuje vietnamský obchodník a lidi chodí nakupovat systémem:  nejdříve do Jednoty, potom k Vietnamcovi ... Uvidíme, jak dlouho bude tato symbióza fungovat.

V Břežanech podali žádost o přístavbu školy, a to té novější "na Mackovské". Byla to původně česká státní menšinová škola, za okupace měšťanka, do níž chodili i žáci z Dolenic (z Mackovic, Pravic a Litobratřic odjakživa). Školní budovu u fary (a hřbitova) obec opraví a přestaví na sociální byty, podobně jako to před 20-ti lety udělala obec Božice se školou v Českých Křídlovicích.

S vinařskými košty se roztrhl pytel, a tak k těm tradičním jako je třeba v Hrádku (bude teď v sobotu po devětadvacáté), přibyl třeba ten v sousedních Valtrovicích, který už budou mít potřetí! Aby to nakonec nebyla devalvace dobře míněné akce. I pořadatelé v Božicích vážně zvažují přesun na jiný termín, než je ten aktuální na neděli velikonoční. Letos už tak právě učinili vinaři ze zmíněného Hrádku....

V železniční stanici Břežany u Znojma (kdysi Břežany u Mikulova) jsou dochované typizované veřejné záchodky StEG, poslední svého druhu na trati. Leč v havarijním stavu ....

Při minulém kole okresních fotbalových soutěží bylo na soupisce 1. FC Čejkovice sedm hráčů, kteří v minulosti hráli za TJ Sokol Božice? Užší spolupráce mezi těmito týmy i do budoucna by mohla být jen ku prospěchu věci.

V pondělí 11.4.2016 před polednem hořelo v Dyjákovicích. Zásah nakonec nebyl tak velký a božičtí hasiči nevyjížděli. Hořel sklad paliva v rodinném domku a akci zajistili profíci z Hrušovan n. Jev. a ze Znojma.

V pondělí 18.4.2016 v 17 hodin jsme zváni na Absolventský koncert Anety Komínkové a Terezy Himalové. Koná se tradičně v hudebním sálku ZUŠ v Božicích.

V sobotu 23.4.2016 se po celý den můžete přijít podívat na oslavy 125 let dobrovolných hasičů v Božicích. Dopoledne do areálu Na kovárně v Křídlovicích a po průvodu obcí se zbývající program odehraje u kulturního domu. Prohlédnout si budete moci i historickou stříkačku, současnou moderní techniku, výstavu a promítání ze života hasičů a děti se zabaví ve skákacím hradu. Chybět by neměly ani mažoretky a nová publikace o SDH Božice.

A nové Železářství s nabídkou pro dům, dílnu i zahradu právě otevřeli v Jaroslavicích. Tak se jeďme podívat, v Božicích nám takový obchod už nějaký pátek chybí ...

Jestli víte ještě něco zajímavého, tak napište!

        (lan)





Žádné komentáře:

Okomentovat