neděle 9. října 2016

Fotbal: Z Oblekovic jsme body nepřivezli (+ foto, tabulka)

Buďme realisty, ani jsme nečekali, že bychom z Oblekovic mohli přivézt všechny body. Jeli jsme si tam především zahrát pěkný fotbal s kvalitním soupeřem. Pěkný fotbal to místy byl, ale na soupeře jsme se tentokrát dívali asi tak daleko jako čeští reprezentanti na německé v sobotním kvalifikačním zápase.
OP: FK Znojmo B - TJ Sokol Božice 5:1 (3:0). Naší brankou snižoval na 3:1 Kamil Kalina.


Pěkný fotbal to byl do první branky domácích ve 12´. Do té doby se hrálo na obě branky. První šanci jsme si vytvořili ve 3´ my (zakončoval ji nepovedenou střelou David M.), ve 4´ po Zdeňkově minele zázračně kryl gólovku domácích Honza.
Pokoušeli jsme se o rychle přechody do útoku a centry za hráče, ale vážněji jsme branku soupeře neohrozili. V dobré příležitosti se ocitl třeba David M. v 9´, ale  místo aby "nabil" vedle stojícímu Honzovi K., tak ukvapeně vystřelil. Potlesk si v 11´ vysloužila Džampova levačka, která jen těsně míjela tyč. Měli jsme i roh, ale "Špáca se toho lekl."
A přišel ve 12´ trest. Rychlý protiútok domácích jsme řešili špatně, nedokázali jsme míč pořádně odkopnout a taková "haluz" z kopačky nejtěžšího hráče na hřišti skončila v naší brance. Studená sprcha se pak podepsala na našem výkonu, stejně jako vynucené střídání v 15´, kdy se zranil Míša Topolčan a nahradil ho Ondra Zapletal. Nebezpečnou situaci odvrátil Roman do autu. Jenže po jeho vhození a sporném neodpískání ofsajdu zvýšili domácí v 19´ na 2:0.
Ani další verdikt se hlavnímu sudímu nepovedl. Je třeba ocenit smysl domácích pro fair play, protože nesprávně přisouzenou standardku sice kopali, ale tak, že nám míč vrátili. Vysloužili si náš potlesk a uznání.

Sestava pro 1. poločas: Honza Szabó - David Švejdík, Jiří Pavelčík, Roman Šob - Zdeněk Chrenovský - David Mlčúch, Karel Vávra, Jan Kudlička, Petr Procházka - Kamil Kalina, Michal Topolčan. V 15´ střídal zraněného Michala Ondřej Zapletal.

Sestava pro 2. poločas: Honza Szabó - David Švejdík, Jiří Pavelčík, Petr Řihák - Zdeněk Chrenovský - David Mlčúch, Karel Vávra, Miroslav Tkadlec, Roman Šob - Ondřej Zapletal, Kamil Kalina.

Chyběl Lopík, který byl na rodinném výletě (a), nebo oslavoval včerejší vítězství dorostu (b). Nevím, co je správně.

Optimální dnešní sestava podle nás diváků: Honza Szabó - David Švejdík, Miroslav Tkadlec, Roman Šob - Kamil Kalina - Petr Řihák, Karel Vávra, Jiří Pavelčík, Michal Topolčan - David Mlčúch, Jan Kudlička. Na střídačce: Zdeněk Chrenovský, Ondřej Zapletal, Petr Procházka.
Zdálo se nám, že hráč kvalit Kamila byl na hrotu nevyužitý, naopak se nedařilo Prochymu a dnes vyrobil řadu diskutabilních situací i Zdeněk. Velká škoda pak bylo brzké odstoupení božického "malého Mozarta" rekonvalescenta Michala T. Změny v sestavě byly tedy nutné nebo vynucené, ale ukázalo se v průběhu druhé půle, že nás restartovaly. A kdyby byly dotaženy, tak to mohl být i restart nečekaně úspěšný! :-)

Tak a teď "z hrušky dolů". Hráli jsme v sestavě, jakou určil a vybral trenér, a snažili jsme se o co nejlepší hru i co nejlepší výsledek. Ještě v prvním poločase se hlavně velký bojovník Džamp, Kája, Roman i Kamil snažili, ale po dalším sporném verdiktu hlavního sudího v 37´ přišlo naše definitivní "zaříznutí". Faul na našeho hráče "musel slyšet i mrtvý", ale místo standardky pro nás nařidil roh proti nám. Z následného podařeného útoku FK nám Martin Fryš (č.6) dal nejhezčí gól zápasu nechytatelnou střelou. Vedení 3:0 už domácí zcela uklidnilo a nás přinutilo přemýšlet o přestávkových změnách v sestavě.

Druhou půlku jsme začali velmi dobře, se změnami v sestavě a ve svižném tempu. Já jsem se musel vypořádat s výbornou "luxusní klobásou XXL za 50,-" (což nějak evokuje portál jistého ražení), ale i tak jsem mezi šťavnatými sousty sledoval zajímavý a divácky atraktivní fotbal. "Chtělo by to dát náhodný gól a naši by se zvedli."
Roman na kraji zálohy vybojoval míč a jeho perfektní centr Kamil bezpečně uklidil do soupeřovy branky. Snížil  v 54´ na zajímavých 3:1, a to jsme byli i nadále při chuti. Já jsem právě utřel mastná ústa do ubrousku a se zájmem jsem se znovu "zapojil" do hry. Na nepříjemný faul si naběhl Karlík a musel být ošetřován za čarou. A zrovna když jsme hráli v deseti, tak se Peťa Řihák v pádu marně snažil vykopnout míč poskakující na čáře. Ani za přispění Jury se to nepovedlo a náskok domácích se v 64´ zvýšil na 4:1.

Ale pořád jsme bojovali. Prapor odporu pevně třímal kapitán Jura, s maximálním nasazením hrál Džamp, výborné střely předvedl Roman a k míči se dostával i trenér Mira. Kolem 70´ se opět hrál velmi pěkný fotbal a diváci se dobře  - i když občas ostřeji - bavili. Vlnu nevole jsme si vysloužili, když Kamil "prošlápl" svého soupeře (č.16) a nebo když do soupeře tvrdě zajel Ondra.

V 75´ zakončil náš útok hlavou Kamil, vybojoval roh a potom míč do gólu poslal hlavou Džamp. Nastala "trma vrma", míč lítal sem tam. Roman pálí po zemi (měla to být přihrávka???) a vůbec jsme s naší hrou spokojeni. Konečně zase vidíme náš tým fotbalový, se zdviženou hlavou, bojovný. Největší zásluhu na tom má dneska náš kapitán Jirka Pavelčík. To je náš "svatý Václav", vévoda božické země, který vede se vztyčeným praporcem houfec svých bojovníku na zteč! Hlavně mladí hráči v něm mají zářný příklad, jak se k fotbalu přistupuje i jak se fotbal hraje. A když sudí opět chyboval při rozehrávce VPK a náš kapitán se proti jeho verdiktu slovně ohradil (za což dostal ŽK), tak viděli, že za pravdu se neupaluje jenom Jan Hus nebo Jeroným Pražský ... Jura to ale zvládl s noblesou a opět se v klidu věnoval hře.

Znojemský brejk v nastaveném čase už jenom upravil podobu konečného výsledku na 5:1. Dobrý dojem ze zápasu nám to však nezkazilo. Taky je třeba ocenit přátelskou atmosféru na oblekovickém hřišti i v bufetu. Po dlouhé době jsme se pozdravili s Jozefem Štěvicou a vůbec tam řada z nás potkala své staré dobré známé ... A tak to v zápasech okresních soutěží má být. Howgh!!!! A ještě jednou na dálku blahopřejeme předsedovi božické TJ Karlovi k úspěšným krajským volbám!!!
           (lan)




































Žádné komentáře:

Okomentovat