pátek 15. září 2017

16. ZO: Vy se ptáte, my odpovídáme! (dopl. a akt.)

V Zámlýní je hotovo ... Zatím.
Už dlouho nepamatuji zastupitelstvo, z něhož bych odcházel celkem spokojeně a souhlasně s tím, co se odhlasovalo i nadhodilo jako připravované akce.


Oprava nejkřiklavějších problémů s vodou na kruháku? Bude! Hodiny uprostřed kruháku? Budou! I květiny zde budou, ale výsadba bude provedena asi až na jaře. Až budou instalovány hodiny. Silnice nad školkou? Už se začne každou chvíli, výběrové řízení vyhrála společnost Alpine a do konce roku komunikace bude! Parčík kolem lípy v předzahrádce u staré božické školy? Ještě letos bude. Starý nevzhledný plot bude přitom odstraněn. Pergola u dětského hřiště? Už jenom položit krytinu a usadit lavičky. Nový sběrný dvůr v Božicích? Bude. Kolumbárium? Dokončuje se. Oprava hřbitovní zdi? Bude, protože vyšla dotace a obec trošku přisype ... Komunikace v Zámlýní? Hotovo. Ještě se tam časem doplní parčík a dětské hřiště.
Schválena byla smlouva s E.Onem o věcném břemeni. Týká se elektrifikace sklepní uličky u Borotic. Firma E.On vše vybudovala na své náklady, nikoliv jak se šíří šeptandou, že to financovala obec. Ta tam nevložila ani korunu, naopak do výkopu vložila kabely veřejného osvětlení.

Ze zpráv z jednání rady a výborů byla třeba zajímavá informace o tom, že silnice mezi školou a vojenskými bytovkami bude asfaltová a vedle ní chodník. Dále třeba to, že obec uspěla v aukci na pozemek u obecního sklepa bez nutnosti příhozu a taky třeba ta, že byla dána výpověď Ing. Vybíralovi na pronajaté obecní pozemky (výpověď je roční), protože o tyto pozemky projevil zájem místní podnikatel v zemědělství. Tomu tak budou za rok pronajaty. jedná se o nějakých 13 ha.

Podstatnou část programu zabraly prodeje, koupě a směny pozemků. Božice se připravují na další fázi výstavby  a dělají k tomu veškeré potřebné kroky. Toto si přečteme v usnesení ze zasedání zastupitelstva na webu obce Božice. Snad jenom tolik, že poslední páté stavební místo nad Dučovým se prodá po brzké demolici obecní stodoly tamtéž. Zájemce už netrpělivě čeká ...

Taky se v závěru chvíli diskutovalo. Nejzajímavější byl příspěvek Ing. Marka Klíče. Jeho návrhem, jež se zabývá architektonické úpravy dvou božických veřejných prostranství, a to prostoru před obecním sklepem (pozemek právě obec kupuje) a návsi v Českých Křídlovicích  pod kostelem, se bude zabývat rada obce, Ing. Klíč doplní návrh dalšími konkrétními údaji a poté bude záměr představen výborům a zastupitelstvu.
Starosta v této souvislosti vyzval k podávání návrhů akcí a aktivit, které by mohly být zařazeny do připravovaného rozpočtu obce na rok 2018.

Drobným rétorickým cvičením pak byl pokus o zpochybnění umístění trojbokých hodin s digitálními doplňky doprostřed kruhového objezdu. Ani policejní dopravní inženýr proti jejich instalaci nemá námitek, budou-li splněny bezpečnostní náležitosti, třeba že v noci nebudou výrazně svítit a případně oslňovat řidiče. To vše se dá, jak podotkl pan starosta, uspokojivě vyřešit a my všichni se můžeme těšit nejen na hodiny, ale i na další pěkný doplněk nové božické návsi kolem kruhového objezdu. Marně jeden ze zastupitelů argumentoval zbytečností hodin uprostřed kruháku slovy: "Vždyť každý máme mobil a můžeme se podívat na něj, kolik je hodin!" Můžeme, ale není to komfortní! :-)

Celé znění usnesení 16. ZO bude publikováno na webu obce a taky v novém čísle Božického zpravodaje, který vyjde koncem měsíce září 2017.

             (lan)


4 komentáře:

  1. Zase tak podstatné prodej, koupě a směny pozemků nebyly když jsem dával před cca. Půl rokem žádost o odkoupení části pozemku od obce a pořád žádná odpověď a nikdy o tom nejednali, někde bude chyba...LP

    OdpovědětVymazat
  2. tak šupky dupky za starostou nebo poslat znova!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Další omezení popíjení alkoholu na veřejných místech mají na programu svého pondělního zasedání znojemští zastupitelé. Projednají návrh příslušné vyhlášky. A co na to v zastupitelé v Božicích?

    OdpovědětVymazat
  4. Už žádný člověk nebude smět před diskotékami v okolí Mariánského náměstí ve Znojmě na ulici popíjet alkohol. Rozhodli o tom znojemští zastupitelé na svém pondělním zasedání. „Vyhláškou jsme reagovali na změny zákona o přestupcích a také jí chceme řešit stížnosti obyvatel z okolí Mariánského náměstí,“ řekla na zasedání zastupitelstva vedoucí sociálního odboru města Šárka Gambasová. Politici svůj postup také konzultovali s ministerstvem vnitra.

    OdpovědětVymazat