pátek 24. listopadu 2017

Fotbalový podzim je za námi

Letošní fotbalový podzim uzavřel své statistiky a před fotbalovými oddíly je zimní přestávka. Ta je příležitostí k vyhodnocení odehraného a přípravě na jaro. Taky třeba k nějakým společenským a kulturním aktivitám i zábavě.


Tak vidím na umělce za školou při pravidelných večerních trénincích ty, kterým by pravidelné sportování chybělo. Nejmenší fotbalisté se budou scházet v tělocvičně. Záhy začne turnaj v kulečníku, kde mezi účastníky potkáme taky řadu fotbalistů. Určitě v božickém kalendáři nebude chybět vánoční a silvestrovský fotbálek. A fotbalisté nás všechny zvou na Štěpánskou zábavu, která bude letos v pondělí 25.12.2017 od 20 hodin v našem kulturním domě za doprovodu skupiny Dreams.

U tréninkového hřiště s umělým povrchem je však třeba se zastavit. Podle mých informací nesvítí snad dvě světla osvětlení a dalším problémem k řešení je nízké - pouze dvoupásové - oplocení. Míče byly hned od samého počátku velmi často v zahrádkách, jenže to byly časy, kdy zahrádky nebyly oplocené. Dnes zde stojí betonové ploty soukromých majitelů a zajít si pro překopnutý míč je určitě problém. Současné božické radnici tak nezbude nic jiného, než zase napravovat nedotažené dílo svých předchůdců. Osobně jsem na to upozorňoval v době, kdy se oplocení dělalo. Odpověď zněla: To stačí! Můj názor je: Nestačilo to v roce 2009, nestačí to ani v roce 2017! Aspoň na té krátké jižní straně je třeba situaci operativně řešit.

Dnešní ohlédnutí je podrobněji věnováno naší nejprestižnější soutěži, a to okresnímu přeboru.

Znojemské pivo Okresní přebor
Božice A - Hostěradice 5:2 (1:1). Naše branky Robert Lysák, Jaroslav Hrobár, Lukáš Hrobár, Pavel Michalovič a Roman Šob.
Nastoupili jsme v optimální sestavě i s dobrou lavičkou. Do zápasu jsme vlítli velmi dobře a záhy jsme vedli 1:0. Hosty sice brzy kontrovali, ale zápas se hrál v naší režii a dosáhli jsme nakonec letošního rekordního vítězství.

Jaroslavice A - Božice A 4:0 (0:0)
Dostali jsme lekci jak z efektivity, tak z taktiky. Své sehrály i povětrnostní podmínky, jimž se domácí daleko lépe přizpůsobili. Gólovou příležitost jsme si vytvořili jednu jedinou a naším nejlepším hráčem byl i přes obdržené branky Vojta Bačo.

Božice A - Práče A 2:2 (1:2). Obě naše branky dal Robert Lysák.
Výrazně oslabený tým Práčí se na nás vrhl jako sysli na pytel obilí a i s bantickým starostou (a naším bývalým hráčem) Pepou Šprenclem v bráně nás k ničemu nepustili. Ještěže máme střelecky disponovaného Bojara, který zařídil obě naše branky. A tak jediným výborným tahem trenéra bylo nasazení Kuby Rambouska do druhé půle na pozici předstopera. Škoda, že v dalších zápasech Kuba pro pracovní povinnosti nehrál.

FK Znojmo B - Božice A 3:2 (2:2). Naše branky dali Jan Kudlička (z penalty) a Robert Lysák.
Do tohoto zápasu jsme vstoupili v daleko svižnějším tempu a podstatnou část zápasu jsme odehráli velmi dobře. Dokonce jsme i vedli 1:2. Nakonec jsme padli, ale nezklamali jsme. Naopak. Zasloužili jsme si bod.

Božice A - Suchohrdly 2:1 (1:1). Obě naše branky dal Robert Lysák.
Nebudeme nic zastírat: Vydřeli jsme tři body a velkou zásluhu na tom mají dva muži: vynikající Vojta Bačo v brance a střelecky disponovaný Bojar. Hráč, který je vždycky ve správný čas na správném místě. A pak zodpovědný výkon celého týmu kapitánem Jiřím Pavelčíkem počínaje a premiérovým náhradníkem Lubošem Šenkeříkem konče.

Litobratřice - Božice A 1:0 (0:0)
Padli jsme až po boji, remíza by zápasu slušela víc a taky by přesněji odpovídala průběhu zápasu. Na hřišti zasypaném podzimním topolovým listím, za nepříjemného studeného větru jsme bojovali s maximálním nasazením. Inkasovali jsme až v závěru po rohu a ve chvíli, kdy musel ze hry pilíř našich zadních řad Kamil Kalina, jemuž se obnovilo zranění ramene.

Božice A - Višňové A 2:3 (2:1). Naše branky dali Jiří Pavelčík a Robert Lysák.
Jak prohrát vyhraný zápas? Třeba tak, že neproměníte čtyři gólovky a soupeři vlastními chybami umožníte otočit vývoj zápasu i skóre.

Celkově hodnotíme podzim mírně optimisticky. Vzhledem k rozsáhlé marodce (Jaromír Jandásek, Kamil Kalina, David Mlčúch) i problémům spojených s pracovními povinnostmi hráčů (Karel Vávra, Jaroslav Hrobár, Jakub Rambousek) byla předvedená hra našeho týmu přiměřená dané situaci. Nejen já jsem s podzimem spokojen, jen to umístění mohlo být lepší. Při vyrovnanosti letošního ročníku okresního přeboru jsme na kraji propasti a musíme na jaře zabojovat. Snad se vyřeší některé organizační problémy a snad se vrátí i někteří z těch, kteří na podzim v sestavě víceméně chyběli.

Naším nejlepším střelcem podzimu byl Robert Lysák známý pod přezdívkou Bojar. Vsítil 9 branek. Patřil k těm několika hráčům našeho mužstva, kteří nastoupili ve všech zápasech. Byli to Zdeněk Chrenovský, Luděk Janků (Hajdy), Jan Kudlička, Robert Lysák (Bojar), Pavel Michalovič a Roman Šob. Jednou chyběl Jiří Pavelčík a dvakrát Vojtěch Bačo.

Konečná tabulka:


             (lan)











4 komentáře:

  1. Vážení přátelé, dohadujete se tady nad oplocením hřiště s umělým povrchem a neptáte se na to zásadní: Stojí toto hřiště na správném místě? Odpověď zní: Nestojí. Toto hřiště patří od samého počátku do sportovního areálu fotbalového hřiště. Odpadlo by tím mnoho problémů, které jsou s jeho provozem spojené (šatny, sprchy, pravidelné tréninky, turnaje, zázemí při akcích ....). Hřiště však dnes nikdo nepřesadí a tak nezbývá než se zamyslet nad jeho lepším zabezpečením. Nastavit pouze jedno pole je nesmysl, musí se zhotovit další pletivo kolem celého obvodu hřiště s umělým povrchem. Naznačený problém je jen dalším důkazem dobře míněné, ale nedomyšlené aktivity. Kritizovat to dnes je zbytečné, je potřeba vzniklou situaci řešit a to pokud možno co nejdříve. LHK

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím, kritizovat není co. A jestli stojí hřiště na správném místě, teď už asi. Ale to hřiště už je tady dvacet let a v tobě nebyli tu žádný rodinné domy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. První silvestrovský fotbálek na nové umělce se hrál 30.12.2006. Takže to hřiště tady vzniklo asi v letech 2005 nebo 2006, musel bych to dohledat v Novinách Niva, takže existuje nějakých 11 -12 let. Už tenkrát se nad jeho umístěním hodně diskutovalo. Teď je to všechno umocněno tou bohatou zástavbou a betonovými ploty a to je třeba vzít na vědomí a doopravdy to nějak řešit. Nejjednodušší je navýšit pletivo o jednu řadu. I když, jak mi říkal jeden bývalý božický fotbalista: Vždycky se najde nějaké kopyto, které překopne i tři pásma! :-) Ale pořád to nebude tak časté jako teď, dodávám já.

      Vymazat
  3. Už jsem se lekl, že se vám něco stalo....!, počastoval mě hlasitě jeden z těch, komu na božickém fotbalu záleží. "Čtrnáct dní NIC!" :-)

    OdpovědětVymazat