sobota 25. listopadu 2017

Hodný, zlý a ošklivý počesku aneb Pane Fialo, nechte jim tu funkci

Po legendárním snímku Sedm statečných je western Hodný, zlý a ošklivý mým nejoblíbenějším westernem. Teď budeme mít tento western v přímém přenosu i v Česku. Není v tom nic urážlivého ani nadšeného. Je to jen popis rýsující se reality povolebního vývoje. Vybavily se mi vzpomínky na rok 2006 a povolební situaci u nás v Božicích.


Osoby a obsazení byly jiné, povolební vyjednávání podobné a výsledek? Čtyři roky poté se povolební situace radikálně změnila ....
I my jsme v roce 2006 marně nabízeli řešení. Odpověď byla zamítavá a tak jsme odmítli místo v radě i členství ve výborech! Čtyři roky tak probíhala zasedání zastupitelstva dosti podstatně jinak než dneska. Myslím si osobně, že ku prospěchu věci.

Povolební situace v české poslanecké sněmovně je teď pěkným kabaretem. Ustavil se triumvirát tří stran - ANO Andreje Babiše, SPD Tomia Okamury a KSČM Vojtěcha Filipa - a ty budou se 115 hlasy rozhodovat o tom, kam se posune vývoj v Česku. Zatím přicházejí jenom samé pozitivní zprávy. Máme se prý dobře, tak je třeba zdražit, aby se nějaké další penízky dostaly do státní kasy. Už se ozvaly ti, kdo spravují dodávky plynu a elektřiny. Všechno se od nového cenově zvedne. Zvýší se i povinné ručení a další a další komodity. Jako nejnebezpečnější mi pak přijde nápad z dílny Andreje Babiše - zrušit samosprávu v obcích do 500 obyvatel! A opět vytvářet "vesničky naše střediskové". Kdo nikdy nežil v takové malé vesnici, nepochopí, jaký je to zásah do života občanů. Já z takové vísky pocházím a vím to moc dobře. Zánik samostatného obecního úřadu znamenal jediné: útlum společenského života, oslabení aktivity lidí a to nejzásadnější: odchod mladých lidí z takových vesnic, kde nic není! Zůstávají jenom ti, kteří si zvolí takový způsob života, že jim život v takovém sídle v jejich osobních aktivitách nevadí. Chtělo by to asi víc rozepsat, ale kdo chce, ten chápe.
Komunisté takové vesnice v 70. letech označili krásnou nálepkou "Zánikové". Nepodporovala se tam výstavba, kdo přesto stavěl či opravoval, nedosáhl na žádný státní podpůrný příspěvek. Samozřejmě dnešní systém nebyl, ale v souhrnu to bylo podobné - až na tu očividnou nespravedlivou diskriminaci malých sídel. Znojemsko je typickým venkovským okresem, život na vsi bereme jaksi samozřejmě a radujeme se z každého vylepšení našeho života. My v obci velikosti Božic nejsme aktuálně ohrožení. Zatím.
Zatím nám chce vládnout westernová trojice Hodný, zlý a ošklivý. Mám jenom problém dosadit aktéry do jednotlivých rolí, které ve filmu S. Leoneho ztvárnili Clint Eastwood, Lee van Cleef a Elie Wallach. Že by třeba Andrej Babiš, Vojtěch Filip a Tomio Okamura?

A Petrovi Fialovi doporučuji: Pane Fialo, nechte jim tu funkci!

            (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat