pátek 24. listopadu 2017

Když Božice brázdil Vladimír Dlouhý

Přední český politik Vladimír Dlouhý, před více než 20 lety dokonce nejpopulárnější český politik, navštívil v rámci tehdejší předvolební Občanské demokratické aliance (ODA) taky Božice. Našel jsem nedávno doklad o jeho předvolebním turné i nějakou fotografii, kterou jsem jako organizátor božického mítinku pořídil.


Bylo to v pozdním odpoledni a zrovna jsme hráli finálový zápas s Kanadou na mistrovství světa v hokeji. Přesto se nás sešlo docela dost, abychom na schodech před kulturním domem vytvořili slušně početné publikum.
Byl jsem tenkrát velkým stoupencem a podporovatelem Vladimíra Dlouhého, s nímž jsem v jistém směru sdílel i podobný životní osud. Vladimír Dlouhý měl nesporně velmi výrazný vliv na úspěch ODA ve volbách 1996 a především díky němu se za jižní Moravu dostali do Poslanecké sněmovny dokonce 3 poslanci. Kromě Vladimíra Dlouhého to byl rovněž tehdejší předseda Jihomoravské ODA Dušan Navrátil, kterého z posledních deseti let známe jako šéfa NBÚ (Národního bezpečnostního úřadu) a aktuálně od loňského prosince jako vládního zmocněnce pro kybernetickou bezpečnost.

Cesty Vladimíra Dlouhého se později ubíraly jiným směrem, načas českou politiku opustil, věnoval se finančnímu byznysu, až byl před několika lety zvolen šéfem Českého svazu průmyslu a aktuálně pobývá s prezidentem Milošem Zeman v Rusku.
Svým způsobem mi veřejná cesta Vladimíra Dlouhého připomíná cestu jiné výrazné osobnosti, a to Andreje Babiše. Synové z prominentních rodin mohli studovat a pracovat v kapitalistické cizině už za socialismu, po listopadu se vrhli na byznys a politiku a dosáhli až do nejvyšších pater. Jeden tam už byl (V. Dlouhý), druhý se tam šplhá. Jeden už zažil pád výšin (V. Dlouhý), na druhého to zákonitě čeká. Taková je holt politika .... Vděk nikde žádný. Chvíli vás voliči vynášejí do nebes a pak vás titíž voliči zašlapou do země ....

Jsem zvědav, jestli si Andrej Babiš v příští volební kampani udělá taky čas i pro Božice. Stoupenců a voličů tady má dost, takže určitě nebude problém, aby některý z nich toto předvolební setkání zajistil. A před božickým kulturákem do dneska vypadá ještě daleko lépe než před dvaceti roky! :-)

                                  (lan)


Žádné komentáře:

Okomentovat